Recursos per a un associacionisme en línia

Darrera actualització: 3 abril 2020
Temps de lectura: 3 min.

Comparteix:

Cerca..
Filtra contingut
Tipus de contingut
Actualitat
Coneixement
Plantilles
Temàtiques

Arrel de la pandèmia, són moltes les associacions i col·lectius de joves que han decidit seguir amb algunes de les seves tasques i activitats associatives coordinant-se i reunint-se en línia.

Tot seguit us presentem un recull de recursos perquè l’associacionisme pugui realitzar la seva tasca telemàticament o per complementar l’activitat presencial o fer formats híbrids.

Alguns d’aquests recursos són eines lliures, vinculades i en consonància amb un ideari d’economia social i lligades a la idea que l’accés a les fonts i els recursos ha de ser oberta, amb la finalitat de garantir l’accés universal i l’interès general. Algunes d’aquestes eines, doncs, es caracteritzen per la seva disponibilitat oberta en usar-les i modificar-les sense cap mena de restricció.

Reunions i assemblees

  • Hangouts: aquest és el servei de missatgeria de Google, i per fer-lo servir cal tenir un compte de Google. A més, es poden fer videotrucades de manera gratuïta i sense límit de temps en converses d’un màxim de 25 persones. També ofereix funcionalitats com compartir la pantalla i disposa d’un xat propi.
  • Zoom: per tal d’accedir a aquesta eina caldrà descarregar l’aplicatiu i obrir l’enllaç del canal. Zoom ofereix converses de 100 persones en una mateixa videoconferència, però només de forma gratuïta durant 40 minuts. També permet compartir pantalla, disposar d’un xat propi, dividir la reunió en diferents grups, canviar el fons de la videotrucada, demanar el torn de paraula i gravar la conversa, entre altres.
  • Jitsi: eina de programari lliure i codi obert que permet fer videoconferències sense necessitat de registrar-se, només entrant a l’enllaç del canal. Es poden fer videotrucades de manera gratuïta i sense límit de temps de fins a 1.000 persones. També permet compartir pantalla, parlar per xat, calcular l’estadística de les intervencions i demanar el torn de paraula, entre altres. Per accedir-hi des de dispositius mòbils, sí que cal descarregar-se l’aplicació.
  • Clickmeeting: aquesta eina permet fer videoconferències gratuïtes durant 7 dies després de registrar-se. Tot i això, aquesta només permet la visualització de la persona que ha creat la reunió. A més, les videoconferències no tenen límit de temps i la poden seguir un màxim de 1.000 persones, les quals, es poden comunicar via xat.
  • StreamYard: es tracta d’un programa amb versió gratuïta per realitzar retransmissions de vídeo en Streaming per les xarxes socials, i es pot fer simultàniament en vàries d’elles. Per exemple a YouTube LiveFacebook LiveLinkedInPeriscope i Twitch. A més, funciona des del mateix navegador sense haver de descarregar cap software. També té la possibilitat d’afegir la teva marca a les retransmissions, canviar el fons de pantalla i interactuar de diferents maneres amb el públic.

També es poden utilitzar LoomioMastodon i Decidim, com a eines lliures per crear discussions en línia i transformar-les en votacions i decisions col·lectives.

Gestió de tasques i projectes

Per altra banda, també és important organitzar les tasques plantejades i/o gestionar els projectes, accions o  activitats que volem dur a terme. Tot seguit us proposem un seguit d’eines col·laboratives per poder organitzar i planificar tasques a distància:

  • Trello: aplicació per gestionar i classificar tasques.
  • Taskboard: eina per gestionar i classificar tasques. Eina de programari lliure que caldrà instal·lar en un servidor.
  • Wekan: eina de seguiment de tasques i d’accions relacionades. Eina de programari lliure que caldrà instal·lar en un servidor.
  • CalDavZap: eina per gestionar esdeveniments, tasques  i recordatoris. Eina de programari lliure que caldrà instal·lar en un servidor.

Aplicacions que permeten assignar tasques a les persones de l’equip, calendaritzar i administrar els recursos dels projectes de l’entitat:

  • Asana
  • OpenProjectde programari lliure.
  • Taigade programari lliure.
  • MyCollabeina de programari lliure que caldrà instal·lar-la en un servidor.

Eines lliures que permeten l’organització i la compartició d’arxius:

I també us proposem Framasoft, que compta amb diferents eines lliures per treballar col·laborativament, crear calendaris, documents col·laboratius, presentacions, entre d’altres.

Per a més recursos TIC podeu consultar el següent enllaç “Recursos TIC per al tercer sector“!

Tot i això, també caldrà tenir en compte la bretxa digital, i que totes les persones tinguin ordinador o telèfon per poder treballar telemàticament, i vetllar perquè totes les persones que participin disposin d’una bona connexió.

Per a més informació truqueu-nos al 93 265 52 17, escriviu-nos per WhatsApp o Telegram al 652 878 122 o bé per correu electrònic a info@crajbcn.cat.

Aquest article ha estat elaborat a partir dels continguts treballats al Grup de Treball d’Associacionisme Educatiu del CJB.

T'ha estat útil aquesta informació?

    POLÍTICA DE PRIVACITAT. De conformitat amb el que estableix el Reglament (UE) 2016/679, de 27 d’abril (GDPR), i la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre (LOPDGDD), t'informem de:

    El responsable de les dades facilitades lliurement és el Consell de la Joventut de Barcelona (NIF V08825804), amb seu a l’Espai Jove La Fontana, carrer Gran de Gràcia, 190-192, Barcelona, telèfon 932 37 22 85 i correu electrònic cjb@cjb.cat. En nom de l'organització tractem la informació que ens facilites amb la finalitat d'oferir el servei sol·licitat. D’acord amb els convenis de gestió cívica dels diferents serveis entre el Consell de la Joventut de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, aquests drets podran ser cedits total o parcialment a l’Ajuntament de Barcelona, amb el mateix objectiu d’activitat que regula el conveni de gestió. Les dades proporcionades es conservaran mentre es mantingui la relació o durant els anys necessaris per complir amb les obligacions legals. Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en què hi hagi una obligació legal.

    Així mateix, t’informem que pots exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les teves dades i els de limitació i oposició al seu tractament tot adreçant-te a carrer Gran de Gràcia, 190-192, 08012, Barcelona (Barcelona), escrivint al correu dades@cjb.cat o reclamant a aepd.es.

    Accepto la Política de privacitat.