Skip to Content

Res a oblidar! Taller sobre memòria col·lectiva i activisme ciutadà
Descripció anunci:

Conèixer el nostre passat, les lluites i revolucions històriques, les victòries, els conflictes, però també les resolucions, és imprescindible per mirar el futur, reclamar veritat, justícia i reparació però, sobretot, per no cometre els mateixos errors. La reconstrucció de la memòria a través de processos col·lectius ens serveix per desmitificar i trencar alguns estereotips de la història, sovint explicada des del bàndol guanyador o opressor.

Des del Consell de la Joventut de Barcelona oferim una nova formació gratuïta per a persones joves sobre memòria històrica i activisme ciutadà. Quin tipus de polítiques legisla els temes relacionats amb la memòria històrica? Quina diferència trobem amb altres països? Què queda de la història als nostres carrers? Com es poden reclamar canvis de noms de carrers o places? Com podem elaborar un procés participatiu entorn a la memòria col·lectiva? Com podem analitzar els casos més recents relacionats amb la nostra història?

Respondrem aquestes preguntes i moltes d’altres a través de 4 sessions formatives teorico-pràctiques a càrrec de l’Associació Conèixer Història, que tindran lloc els dimarts  5, 12, 19 i 26 de novembre a les 18h a l’Espai Jove La Fontana.

Sessions:

 • 05/11 Marc teòric i legal: les polítiques de memòria a diferents nivells.
  Una introducció al context polític i jurídic imprescindible. Parlarem del marc que regula les polítiques de memòria a Europa, Espanya, Catalunya i aterrarem a Barcelona.
 • 12/11 Ruta pel barri de Gràcia: espais de memòria.
  Coneixerem i reflexionarem sobre la intervenció memorial a l’espai públic, què s’ha fet i què hi ha per fer.
 • 19/11 Mirem enrere per avançar: eines d’activisme ciutadà. El cas de l’antiga presó de dones de les Corts.
  La primera part de la sessió la dedicarem a conèixer diverses oportunitats d’intervenció que tenim com a ciutadania en processos memorials, i la segona part a conèixer el procés participatiu que s’ha fet al voltant de la presó de dones de les Corts que ha culminat amb un nou espai memorial urbà.
 • 26/11 Reivindiquem la memòria històrica: exemples provocadors i reptes locals.
  La primera part de la sessió la dedicarem a conèixer monuments i contra-monuments locals i internacionals. A la segona part farem un taller amb les propostes d’intervenció que hagin preparat les participants durant el curs.

Inscripcions:

Totes les sessions són gratuïtes, però les places són limitades. Cal que us inscriviu a la formació a través d’aquest formulari, teniu fins el 3 de novembre.

 

Entitat o associació:
Consell de la Joventut de Barcelona (CJB)
Telèfon:
932 654 736
Email:
cjb@cjb.cat