Skip to Content

38è Curs Anual de Drets Humans 2020 La no discriminació des de la perspectiva interseccional
Descripció anunci:

la discriminación interseccional és aquella en la qual diversos motius de discriminació interactuenn simultàneament, de manera inseparable, provocan situacions d’exclusió social i vulnerabilitat (K. Crenshaw)

El curs s’organitza anualment des de fa més de 35 anys amb l’objectiu de donar una aproximació als drets humans .

A més de l’estudi dels diferents sistemes de protecció i garantia, en la 38a edició, s’abordarà específicament un dels principals reptes pels drets humans en l’actualitat: la lluita contra les discriminacions des de la perspectiva interseccional. 

La discriminació és la negació sistemàtica dels drets de certes persones o grups de persones a causa de les seues creences o a les seues característiques identitàries: gènere, edat, “raça”, origen, estatus socioeconòmic i orientació sexual poden ser algunes d’elles. Aquesta discriminació mina el gaudi ple dels drets humans i està en la base de la desigualtat en les nostres societats perquè genera irremeiablement graus diversos d’exclusió social i vulnerabilitat.

Els enfocaments tradicionals adoptats per a combatre la discriminació no semblen funcionar com seria desitjable, en part a causa de la seua parcialitat; l’enfocament monofocal se centra en un únic eix de discriminació, mentre que l’enfocament de les discriminacions múltiples analitza varis però no té en compte que la interacció entre els eixos genera una discriminació diferent a la suma d’aquestes.

L’enfocament interseccional, que va nàixer a la fi dels 90 de la mà d’activistes i acadèmiques negres, posa en relleu els diversos eixos de discriminació i analitza el resultat de la interacció entre aquests i, per tant, subratlla la necessitat d’analitzar la discriminació de manera holística. A més, té en compte el context ja que pot determinar que les persones se situen en posicions de poder diversos que varien segons el moment i el lloc.

Durant les tres setmanes del curs analitzarem el concepte i raó de ser de l’enfocament interseccional des de les diferents aproximacions teòriques i tractarem d’aprofundir en la seua incorporació pràctica, molt menys estudiada. De la mà de persones expertes, però també gràcies a l’intercanvi entre participants, aprofundirem en l’heterogeneïtat de la discriminació, analitzarem els avantatges i reptes que presenta aquest enfocament i coneixerem diferents propostes de la pràctica.

Dates:
Del 9 al 26 de març del 2020

Tipus:
Presencial

Lloc:
Sala 2 del Centre de formació de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) | C/Mallorca 281 | Barcelona

Preus:
Preu general: 260 €
Preu reduït per: membres de l’IDHC, persones a l’atur, jubilades, estudiants, membres de famílies nombroses i monoparentals: 190 €

Places limitades a 80 persones.

Tota la informació en aquest enllaç: 38è Curs Anual de Drets Humans 2020

Programa: Programa 38è Curs Anual Drets Humans 2020

Inscripcions: Inscripcions 38è Curs Drets Humans 2020

 

Entitat o associació:
Institut de Drets Humans de Catalunya - IDHC
Telèfon:
931 190 372