Skip to Content

Recursos sostenibles

Introduexi la paraula o text per cercar dins l'apartat Recursos sostenibles

Taulell de Recursos sostenibles

El taulell de Recursos Sostenibles és una ampliació del Taulell d’anuncis i recursos específicament en l’àmbit de la sostenibilitat. Com tot, pretén ser una eina més per facilitar la feina de les associacions. Podreu trobar des de com muntar un hort urbà fins a apps sostenibles o documents interessants de treballar.

Us recordem que el taulell va dirigit a joves, grups i associacions sense afany de lucre, i, per tant, no hi trobareu anuncis amb continguts comercials. Malgrat tot, us suggerim que doneu un cop d’ull a l’apartat de normes de publicació abans d’enviar-nos el vostre anunci.

Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR) 2020

Descripció anunci:

Consellarc

Queden dues setmanes per acabar amb el procés d’inscripció d’activitats a la XII Setmana Europea de la Prevenció de residus 2020, que es celebra del 21 al 29 de novembre. El formulari d’inscripció es tancarà el 4 de novembre.

El dissabte 21 de novembre de 2020 celebrem el Dia de la Prevenció de Residus: Residus invisibles! I disposeu d’idees i material de suport per animar-vos a organitzar activitats centrades en conèixer quina és la motxilla de residus que té cada producte i servei que adquirim o usem.

La Setmana és un moment òptim per visualitzar el que ja esteu fent, involucrar el vostre personal, promoure mesures que redueixen la generació de residus…

Totes les temàtiques són benvingudes: malbaratament alimentari, prevenció d’envasos, reutilització, clean up days, ecodisseny, desmaterització…

Recordeu que a la Setmana volem transmetre que el millor residu és el que no generem!

 

Posem a la vostra disposició exemples d’activitats amb fitxes descriptives, vídeos d’experiències reals i eines comunicatives personalitzables:

 • Voleu organitzar una neteja digital per alleugerar la petjada? mireu  aquesta proposta d’activitat
 • Coneixeu o compreu productes amb ecoetiqueta? Aquí podeu trobar més informació 
 • Posem a la vostra disposició unes quantes infografies i més material que podeu utilitzar, tot ho trobareu en aquest enllaç: Setmana prevenció
 • Formulari d’inscripció (si no recordeu la contrasenya poseu el vostre correu electrònic i la rebreu. Recordeu que podeu duplicar les activitats d’edicions anteriors i modificar la informació, sense haver d’entrar de nou totes les localitats).

Esperem la vostra participació!

 

Entitat o associació:
Agència de Residus de Catalunya
Telèfon:
935 673 300
Email:
-
Llegir més

La crisi com a punt d’inflexió, construïm un futur on poder viure

Descripció anunci:

Sessions “La crisi com a punt d’inflexió, construïm un futur on poder viure”

La Covid-19 ha alterat la nostra vida. De forma sobtada, l’espècie humana ha necessitat una pausa i la distància entre persones s’ha imposat com a fet normal.

Aquesta situació pot ser una oportunitat per replantejar-nos el món en el que ens agradaria viure i reflexionar sobre la relació que mantenim amb la natura. Al llarg de les activitats debatrem sobre biodiversitat, models de consum, mobilitat, ecofeminisme i salut per dibuixar un possible futur que tingui les diverses formes de vida com a eix central. 

Coorganitzades per l’Aula Ambiental Sagrada Família, La Fàbrica del Sol, l’Aula Ambiental Ciutat Vella, l’Aula Ambiental de Sant Andreu, l’Aula Ambiental Bosc Turull i l’Espai Consum Responsable.

Descarregueu-vos el cartell, clicant aquí!

 

Entitat o associació:
La Fàbrica del Sol
Telèfon:
932 564 430
Llegir més

IX Fira d’Economia Solidària de Catalunya, la FESC 2020!

Descripció anunci:

Ja hem començat el compte enrere per l’arrencada de la IX Fira d’Economia Solidària de Catalunya, la FESC 2020! Enguany es tracta d’una fira plena de reptes, però també d’oportunitats, dins d’un context socioeconòmic ple d’incerteses i amb l’amenaça d’una nova crisi que, un cop més, afectarà als col·lectius més vulnerables. Des de la XES tenim clar que el veritable virus del nostre món és el capitalisme i, per això, volem tornar a mostrar que existeixen alternatives a una economia basada en l’acumulació de capital i la desigualtat. Vols saber què hem preparat?

La FESC 2020 serà virtual! I això que vol dir? Que intentarem mantenir els mateixos objectius però a través de pantalles. Gairebé tot passarà a través d’un nou web. Tot?? No! La FESC durarà un mes, del 23 d’octubre al 22 de novembre, i intentarem combinar la virtualitat i la presencialitat.
Hi haurà 2 caps de setmana on us convidarem a trobar-nos en activitats presencials a la Fabra i Coats.

 • El primer cap de setmana (23-25 oct) ATENCIÓ! Davant les mesures preventives davant la Covid19 anunciades ahir per la Generalitat de Catalunya, la organització de la IX Fira d’Economia Solidària de Catalunya ha decidit suspendre les activitats presencials previstes pel cap de setmana del 23 a 25 d’octubre. Estem treballant per poder adaptar aquesta part de la programació a format virtual i reubicar-la en altres moments de la fira.
 • El dissabte 7 de novembre, en el marc de la “Tardor Transformadora” que coorganitzem amb altres col·lectius us convidarem a una taula rodona sobre Cultura i ESS i a un concert de vespre.
 • El diumenge 22 de novembre estem preparant una clausura reivindicativa, que doni a conèixer l’agenda i propostes de l’ESS i diferents moviments socials a l’actual crisi.

Totes aquestes activitats seran punts de trobada presencials amb aforament limitat i retransmissió en directe a través del web, estigueu atentes que anirem fent públiques les preinscripcions!

Els dies entresetmana les activitats seran virtuals. Cada tarda de dilluns a divendres es podran visionar en directe al web 2 o 3 xerrades d’un programa farcit de propostes interessants. Alguns exemples: Emergència climàtica i mitjans de comunicació; Ruralisme o barbàrie, Habitatge cooperatiu i energia, Vida ecofeminista. Com ser ecofeminista a casa?; Consum responsable digital. Replantegem els Marketplace; Polítiques públiques per l’ESS, Relleu cooperatiu… són algunes de les propostes que podeu gaudir per les tardes. A la franja horària del migdia tindran lloc les activitats del Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores, i a les 17;30h començarà la programació en directe de la FESC, fins les 20:30h.

A més, com l’oferta d’activitats proposades per les organitzacions de l’ESS depassava la capacitat de programar en directe de la FESC, hem creat la FESC_ampliada, tot un programa d’activitats interessants que tindran lloc durant el mes de la FESC, que podreu trobar a l’agenda del web, com la resta de programació.

Les expositores

Les naus amb expositores eren l’ànima de la FESC: espai per a dialogar directament amb les iniciatives, on es podia comprar i que a més era espai de trobada dels visitants.
L’espai de trobada és el que no podrem reproduir virtualment, i és la major pèrdua d’aquesta Fesc, ja que és un dels motius que atrau més visitants i expositores, ja que l’economia solidària proposa una economia més humana i aquesta requereix contacte i relació.

A més, enguany s’iniciarà una profunda crisi econòmica que fa que apropar les expositores al públic revesteixi d’especial rellevància en aquesta FESC. Com ho hem pensat? Amb una web immersiva que ens proposi un passeig, on primer es trobaran els diferents sectors econòmics, i entrant a cadascun d’ells es podrà descobrir les diferents iniciatives i la seva oferta.

A més, enguany hi haurà un espai nou on les visitants podran trobar totes les promocions i descomptes que vulguin llançar les expositores durant la FESC, i les persones interessades podran obtenir vals que podran bescanviar pels productes desitjats.

La tecnologia

Durant el llarg camí d’imaginar com havia de ser una fira virtual ens hem trobat amb moltes companyes de viatge, com ara Lafede.cat, l’Smac i les promotores de la Fira Literal. Cinc mesos de feina intensa s’han acabat concretant en la compra mancomunada d’un servidor on hi instal·larem tres eines que ens permetran emetre tot el contingut de la FESC2020 des del programari obert i lliure, i fent que tota la informació generada s’emeti i s’emmagatzemi al nostre país, fent un pas més en favor de la sobirania tecnològica i col·laborant en la investigació i la prova del que es pot assumir mitjançant el codi lliure i no privatiu a nivell virtual.

Si tens més dubtes sobre la fira, no oblidis consultar el nostre apartat de preguntes freqüents!

 

Entitat o associació:
Xarxa d’Economia Solidària (XES)
Telèfon:
661 508 895
Email:
info@xes.cat
Llegir més

Guanyar-se la vida. La transició ecosocial en el món del treball

Descripció anunci:

Quins són els canvis necessaris en el món del treball per a posar la vida al centre i aconseguir un sistema productiu just i sostenible? No us perdeu el cicle #Guanyarselavida que organitza la comissió d’Ecologia @XES_cat conjuntament amb altres entitats i moviments per la justícia climàtica!

#AireFESC

 

Entitat o associació:
Comissió d'Ecologia de la XES
Telèfon:
661 508 895
Email:
info@xes.cat
Llegir més

Activitats de l’Espai Consum Responsable de novembre i desembre

Descripció anunci:

L’Espai Consum Responsable continua la seva programació per donar a conèixer alternatives realistes de consum responsable i sostenible en diversos aspectes de la vida quotidiana. El cicle actual es centrarà en les compres online, les rebaixes i la producció de carn a nivell industrial.

Aquest novembre i desembre continuen les propostes culturals i formatives de l’Espai Consum Responsable i els seus aliats per conscienciar sobre el consum sostenible i respectuós amb el medi ambient. A través de les activitats proposades es vol debatre, proposar alternatives i donar pautes de consum sostenible.

Així, amb Zumzeig cinema cooperatiu, tindrem l’oportunitat de veure i comentar el documental “Sob a pata do boi” sobre la producció de carn a nivell industrial i com la necessitat de monocultius per produir pinsos està provocant una pèrdua de biodiversitat amb la crema de milions d’hectàrees amazòniques.

I per endinsar-nos en el món de les rebaixes i les compres online, organitzem dues sessions diferents però, fins a cert punt, complementàries. A “Black Friday, grans descomptes però qui ho paga?” veurem, entre d’altres, l’impacte que té sobre el medi ambient i la societat l’augment pronunciat del consum i les alternatives. I a la sessió “Com anar de compres per internet de forma sostenible i consient” donarem les claus pel consum sostenible online i explicarem les propostes existents.

Totes les activitats en format presencial estan subjectes a limitació de públic mitjançant inscripcions. L’aforament variarà segons l’espai on es realitzi.

Agenda d’activitats:

Cinefòrum:“Sob a pata do boi”  

11 novembre, 18.30- 20.30 h

La producció de carn a nivell industrial i la necessitat de monocultius per la producció de pinsos està provocant a Brasil la crema de l’Amazònia provocant la pèrdua de biodiversitat. Des del 2019, s’han perdut milions d’hectàrees amazòniques pels incendis provocats. Veurem el documental i a continuació seguirem amb un debat.

Coorganitzat amb Zumzeig Cine Cooperativa

Lloc: Cinemes Zumzeig Bistrot

Cal inscripció prèvia a l’enllaç.

Black Friday , grans descomptes però qui ho paga?

25 novembre, 18.00 – 20.00 h
Som moltes les persones que aprofitem aquesta data per a adquirir amb rebaixes impressionants productes que potser no ens comprariem si haguéssim de pagar el que realment valen. Val la pena aprofitar aquests descomptes? Quins impactes te sobre la ciutadania i el medi ambient l’augment pronunciat del consum? Quines són les alternatives?

Ponents: Albert Vinyal, (professor i doctor en psicologia del consum a l ́UAB i a l’Escola Superior de Comerç i Distribució- ESCODI, publicista i professor de neuromarketing).

Inscripcions al formulari.

Lloc: Espai Consum Responsable. L’activitat pot veure’s modificada a causa de la situació sanitària. En aquest cas es farà online.

Com anar de compres per internet de forma sostenible i conscient?

10 desembre, 18.30 – 20.00h

El comerç digital sembla que ha arribat per quedar-se, quines conseqüències ambientals, socials i econòmiques comporta aquest nou model?  Podem consumir de forma responsable a través del comerç digital? Quines propostes existeixen? En parlarem amb Ricard Espelt d’UOC-DIMMONS i el mitjà de comunicació Opcions.
Ponents: Ricard Espelt (UOC-Dimmons), mitjà de comunicació Opcions

Lloc: Zoom. L’enllaç s’enviarà amb el correu de confirmació de la inscripció.

Forma part del cicle conjunt amb Aules – La crisi com a punt d’inflexió: construïm un futur on poder viure – inscripcions a través del marc del cicle a través del formulari.

Consum responsable per Nadal? Diguem sí a una ciutat i un planeta habitables!
A més, comença a preparar l’agenda per les activitats nadalenques: del 16 de novembre fins al 18 de desembre.

Volem fer visible que és fàcil consumir d’una manera responsable també per les compres de Nadal, que hi ha moltes opcions, i que els nous paradigmes de consum han de prioritzar el bé comú. Volem també donar a conèixer projectes que ho fan realitat. Volem que el consum responsable sigui fàcil, veritable i assequible. Volem que a través del consum, creem un món on sigui compatible la vida (la de totes les persones i éssers vius!).

Per tot això, i per molt més, us convidem a participar a les activitats del cicle d’activitats organitzades per nombroses entitats de Barcelona i coordinat per Espai Consum Responsable. Aquest cicle és una reprogramació de la Setmana de Consum Responsable, anul·lada pel confinament a causa de l’emergència sanitària que estem vivint. Descobreix-ne ben aviat el programa a barcelona.cat/consumresponsable.

 

Entitat o associació:
Espai de Consum Responsable
Telèfon:
-
Llegir més

VI Fira de Consum Responsable i d’ESS en el marc de les festes de Nadal 2020

Descripció anunci:

Obert el termini per sol·licitar la participació. La convocatòria romandrà oberta fins les 22 h del 25 d’octubre.

L’Ajuntament de Barcelona organitza la VI Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària en el marc de les festes de Nadal de l’any 2020. Fins el proper 25 d’octubre a les 22h les empreses i i organitzacions l’ESS poden sol·licitar-ne participar.

La VI Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària de Nadal de l’any 2020 es celebrarà del 18 al 30 de desembre a la plaça de Catalunya. Enguany i de manera extraordinària, la fira es fa en el marc de la reactivació econòmica i social per superar els efectes de la pandèmia, seguint les mesures de prevenció i seguretat necessàries per tal que l’esdeveniment es pugui realitzar.

La Fira té un doble objectiu segons els públics a que es dirigeix:

 • En relació a la ciutadania: donar a conèixer i facilitar el consum responsable, oferint productes de qualitat, de proximitat i/o elaborats amb condicions respectuoses amb les persones i el territori. Els productes disponibles a la Fira seguiran els principis del consum responsable i les pràctiques de l’economia social i solidària.
 • En relació a les empreses i organitzacions de l’Economia Social i Solidària (ESS) i de Consum Responsable: donar visibilitat i enfortir a les empreses i organitzacions de l’ESS de la ciutat compromeses amb el consum responsable i que realitzin accions de difusió i retorn social (durant l’any). Així, ajuden a fomentar els valors i principis de la Fira. En aquesta edició, a més, es busca poder enfortir i reactivar la seva activitat com a part de les mesures front la crisi socioeconòmica causada per la pandèmia.

Després de l’èxit de les cinc edicions ja celebrades de la Fira, l’Ajuntament realitza una crida oberta a les empreses i organitzacions de l’ESS de la ciutat per a que mostrin el seu interès en participar en la nova edició. Aquest any, i degut a la situació d’alerta per l’emergència sanitària deguda a la Covid-19, es farà una versió físicament més acotada de la Fira, controlant l’aforament i amb totes les mesures de seguretat i prevenció. Per tot això, s’ha acordat no realitzar activitats en el marc de la Fira, així com tampoc espais de degustació amb les carpes d’alimentació.

A qui busquem?

Empreses, organitzacions i projectes de l’Economia Social i Solidària i del Consum Responsable de Barcelona que puguin oferir productes i serveis que promouen i permeten practicar un Consum Responsable.

Què oferim?

Espais a la Plaça Catalunya de Barcelona per oferir productes i difondre els valors, les pràctiques econòmiques i socials i de Consum Responsable, sempre necessaris més encara per superar la crisi.

Què demanem?

El compromís de les empreses o organitzacions seleccionades a :

 • Participar en les propostes de dinamització als visitants/consumidors durant la Fira (orientat a incrementar la participació i coneixement dels usuaris dels valors del Consum Responsable i de l’Economia Social i Solidària de les empreses o organitzacions). Realitzar les activitats proposades com a Retorn Social és un compromís imprescindible per ser present a la Fira. Aquest compromís es valorarà en la selecció per participar, a partir de les propostes d’activitats. Donada la situació actual d’emergència sanitària no serà possible desenvolupar-les durant la Fira i es podran desenvolupar al llarg de l’any a l’Espai Consum Responsable o durant la Setmana de Consum Responsable.
 • Seguir i garantir l’operativa de la Fira:
 • Seguir les mesures Covid-19 que determinarà l’organització de la Fira i comprometre’s a l’aplicació concreta.
 • Garantir, respectar i acomplir totes les indicacions necessàries per l’operativa i bon funcionament de la Fira.

Com puc fer arribar el meu interès?

Les organitzacions interessades han de presentar el seu interès en el formulari abans de les 22h del diumenge 25 d’octubre de 2020 i adjuntar la Declaració responsable de la Fira. En cas de dubtes, podeu contactar amb l’organització a través del correu firaconsumresponsable@bcn.cat

Com es seleccionaran les experiències participants?

Un cop tancat el termini, i en funció de les mostres d’interès rebudes, l’Ajuntament realitzarà una anàlisi i una selecció de propostes d’empreses o organitzacions per a la Fira. Durant la primera quinzena de novembre es contactarà amb totes les seleccionades per tal d’acordar les condicions de la seva participació, que quedaran recollides i signades en una declaració responsable de compromisos d’obligat compliment.

 CRITERIS DE SELECCIÓ DE PARTICIPANTS A LA FIRA

 • Economia social i solidària
 • Compromís de les empreses o organitzacions i disponibilitat
 • Qualitat i presentació dels productes
 • Qualitat del producte: temàtica relacionada amb l’alimentació sana, justa i sostenible
 • Pràctiques i Valors del Consum Responsable i de l’Economia Social i Solidària
 • Proximitat
 • Retorn social després de la Fira
 • Originalitat del format de les activitats de retorn social

 

Entitat o associació:
Ajuntament de Barcelona
Telèfon:
-
Email:
-
Llegir més