Skip to Content

Recursos sostenibles

Introduexi la paraula o text per cercar dins l'apartat Recursos sostenibles

Taulell de Recursos sostenibles

El taulell de Recursos Sostenibles és una ampliació del Taulell d’anuncis i recursos específicament en l’àmbit de la sostenibilitat. Com tot, pretén ser una eina més per facilitar la feina de les associacions. Podreu trobar des de com muntar un hort urbà fins a apps sostenibles o documents interessants de treballar.

Us recordem que el taulell va dirigit a joves, grups i associacions sense afany de lucre, i, per tant, no hi trobareu anuncis amb continguts comercials. Malgrat tot, us suggerim que doneu un cop d’ull a l’apartat de normes de publicació abans d’enviar-nos el vostre anunci.

Nou programa d’activitats de La Fàbrica del Sol

Descripció anunci:

Et presentem el nou programa d’activitats de La Fàbrica del Sol, un programa d’hivern preparat amb molta il·lusió per apropar-te l’ecologia urbana d’una manera lúdica i relaxada. 

En aquesta edició, comptem amb més activitats a l’aire lliure que mai, perquè gaudeixis de la ciutat amb totes les mesures de sanitat requerides i minimitzant riscos. Per aquest motiu trobaràs rutes per alguns dels parcs i jardins més emblemàtics de la ciutat, t’aproparem a espais singulars i et descobrirem les seves curiositats i els seus secrets.  

Redescobreix la ciutat amb una mirada nova, posant al centre reptes com la gestió de l’aigua, l’eficiència energètica o els residus, als quals haurem de fer front els propers anys. 

 

Activitats

Et proposem diferents tipologies d’activitats, perquè escullis la que més s’adapti a les teves necessitats. 

En primer lloc, hi ha programades activitats presencials, amb aforament limitat i amb totes les mesures sanitàries necessàries per prevenir el risc de contagi. En segon lloc podràs trobar activitats virtuals, per gaudir-les des de la comoditat de la llar. I finalment, trobaràs activitats que es poden adaptar en funció de la situació sanitària en la que ens trobem, realitzant-se en format presencial o bé en format virtual si l’actualitat així ho requereix. 

A més, podràs trobar una gran quantitat de propostes especialment dissenyades per al públic familiar, perquè gaudeixis d’un temps en família original i de qualitat. Consulta-les totes a l’apartat d’activitats familiars

 

Barcelona, esclat de vida

Acabarem el quadrimestre amb el cicle de ciutat: “Barcelona, esclat de vida”, que coincidirà amb la primavera i ens permetrà descobrir la gran riquesa d’animals i plantes que conviuen amb nosaltres.  Quin paper juguen els animals a la ciutat? La presència d’arbres i plantes té algun efecte sobre la nostra salut? I nosaltres, què podem fer per preservar la biodiversitat de Barcelona? Un cicle pensat per conèixer què s’està fent a la ciutat per afavorir la presència d’animals i plantes. 

 

Inscripcions

Totes les activitats són gratuïtes amb inscripció prèvia, a partir del dimecres 13 de gener a les 11 h a través de la pàgina web de La Fàbrica del Sol

I recorda, per estar al dia de tota l’actualitat sobre ecologia i sostenibilitat a la ciutat, subscriu-te al butlletí mensual de La Fàbrica del Sol.

 

Entitat o associació:
La Fàbrica del Sol
Telèfon:
932 564 430
Llegir més

Programa d’activitats Hivern 2021 de l’Aula Ambiental de la Sagrada Família

Descripció anunci:

Comencem un nou any ple de nous reptes i amb ganes de portar a la ciutadania de Barcelona activitats i propostes per a fer de casa nostra un espai més verd i sostenible. 

Després d’un any molt mogut, marcat sobretot pels fenòmens meteorològics extrems i la crisi sanitària marcada pel Covid-19, s’han posat en relleu les vulnerabilitats dels models de consum de la nostra societat.

Sent l’alimentació un dret fonamental, durant aquest 2020 s’ha demostrat que el model de l’agricultura i la ramaderia industrials estan intensificant la pèrdua d’hàbitats per a altres espècies i creant les condicions idònies perquè els virus emergeixin i es propaguin. Durant tot el 2021, Barcelona serà la capital mundial de l’alimentació sostenible. Entre els efectes de la crisi econòmica que ja comença a desplegar-se, també s’entreveu un increment significatiu de la desigualtat i de la pobresa alimentària, sobretot en clau femenina. Per això, situar l’alimentació sostenible al centre resulta de vital importància per desenvolupar i millorar la nostra resiliència i donar respostes adequades, ràpides, justes i efectives a futures situacions d’emergència, com per exemple, les vinculades a l’emergència climàtica. No cal oblidar tampoc que ara farà un any (el 15 de gener de 2020) la ciutat de Barcelona declarà l’emergència climàtica per accelerar un seguit de canvis que comprometen tots els agents de la ciutat.

Per tot això dedicarem aquest programa d’hivern a apoderar-nos per una sobirania alimentària sostenible i a tractar d’una forma pràctica totes les temàtiques recollides dins la declaració d’emergència climàtica. 

Seguint amb el model dels anteriors programes, en aquesta nova edició no s’imprimirà en format fulletó, i pot anar patint variacions segons la normativa sanitària en cada moment. El publicarem al web i xarxes socials on el podrem tenir actualitzat en tot moment. Si voleu estar al dia no dubteu en inscriure-us al butlletí electrònic.

Algunes de les activitats es faran en format online i totes seran sempre amb inscripció prèvia i seguint totes les mesures d’higiene i seguretat.

No us perdeu cap actualització a través del nostre InstagramTwitter i Facebook.

Podeu seguir contactant amb nosaltres a través del correu electrònic info@aulambiental.org o bé a través del formulari de consultes del web.

#ActivitatsAula 

Més informació, programa i inscripcions

 

Entitat o associació:
Aula Ambiental de la Sagrada Família
Telèfon:
934 350 547
Llegir més

Un any de la Declaració d’Emergència Climàtica. Recurs: Diccionari de l’emergència climàtica del Termcat 

Descripció anunci:

El 15 de gener del 2020 es va declarar l’emergència climàtica a Barcelona. Gairebé un any més tard, en quin punt estem? Fem un repàs de què s’ha assolit, i us presentem el diccionari de l’emergència climàtica publicat recentment pel Termcat.

Aquest mes de gener celebrem el primer aniversari de la Declaració d’Emergència Climàtica, un procés fruit de corresponsabilitat i reflexió conjunta duta a terme amb la Taula d’Emergència Climàtica. La Taula es va constituir el juliol del 2019 com un grup de treball del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat per definir mesures concretes a desenvolupar per fer front de manera efectiva a l’emergència climàtica. El procés per elaborar aquesta declaració va incloure quatre sessions de treball, on en conjunt hi van participar més de 500 persones representants de 200 organitzacions de la Xarxa Barcelona + Sostenible. La Taula també es va definir com a l’espai on l’Ajuntament retria comptes dels avenços i el compliment dels compromisos adquirits amb la declaració. 

Seguiment de les mesures per fer front a l’emergència climàtica 

Des de l’aprovació del Pla Clima 2018-2030 i de la Declaració d’Emergència Climàtica, s’han començat a implementar algunes de les mesures específiques, sobre les quals es fa un seguiment. L’objectiu és continuar impulsant les mesures que hagin estat efectives, i també corregir i preveure la continuació d’altres que no acabin de funcionar. Els indicadors deixen entreveure una lleugera millora cap als objectius fixats, tot i que encara queda molt camí per recórrer. Multiplicar la generació d’energia solar, incrementar el verd urbà, obtenir un 100% de finançament net o disminuir el consum d’aigua domèstica són alguns dels indicadors que han millorat. 

> Consulteu tots els indicadors de seguiment dels objectius 2030  
 

Diccionari de l’emergència climàtica del Termcat 

Finalment, us volem presentar un recurs que pot ser de molta utilitat per a esclarir alguns conceptes o bé per a ampliar els vostres coneixements pel que fa a l’emergència climàtica. Compensació de carboni, Conferència de les Parts, Conveni Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, acidificació dels oceans o albedo. Són conceptes o acords que hem sentit desenes de vegades a les notícies o en espais en què es treballa per a combatre l’emergència climàtica. Però, què volen dir, exactament? Descobreix el significat d’aquestes paraules i de centenars més al diccionari de l’emergència climàtica del Termcat.

Aquesta eina permet cercar les paraules per ordre alfabètic o per temàtica. Els grans temes en què s’ha dividit el diccionari són: “acords, textos i organismes de referència”, “causes del canvi climàtic”, “conceptes generals”, “mitigació i adaptació” i “efectes del canvi climàtic”. Doneu-hi un cop d’ull per a esclarir aquells conceptes que no sabeu exactament què signifiquen i per a descobrir un enorme ventall de nous conceptes que us ajudaran a comprendre què està passant al planeta. 

Consulteu el Diccionari de l’emergència climàtica del Termcat

Altres enllaços d’interès:

> Notícia “Barcelona entre les 88 ciutats més compromeses en la lluita contra l’emergència climàtica” 
> Consulta les novetats de les “Subvencions pel Clima 2020”   
> Web Barcelona pel Clima
> Web Declaració d’Emergència Climàtica a Barcelona

 

Entitat o associació:
Barcelona + Sostenible
Telèfon:
93 256 25 93
Llegir més

Programació especial gener: tallers en línia de l’AMB

Descripció anunci:

Donant continuïtat a la programació d’activitats en línia, al gener us oferim la possibilitat de participar en algunes activitats telemàtiques del programa Compartim. Des de qualsevol municipi hi podreu accedir, només us cal un dispositiu electrònic i internet.

Us proposem les activitats següents adreçades a ciutadania:

I en un format més lúdic per a famílies:

Feu les vostres inscripcions: trucant o enviant un WhatsApp al 671 332 312 o bé escrivint un correu electrònic a assessoria.compartim@amb.cat.

Places limitades!

 

Entitat o associació:
Àrea Metropolitana de Barcelona
Telèfon:
671 332 312
Llegir més

Quins impactes ambientals genera Barcelona al món?

Descripció anunci:

Lafede.cat publica un mapa de conflictologia ambiental sobre els impactes que la ciutat comtal té al món a través de la importació de gas, la indústria tèxtil, la soja, la gestió dels residus, el transport o la pesca.

 

Barcelona, com a gran metròpoli i pol econòmic estratègic, genera cada any impactes ambientals mundials: des del canvi climàtic, la destrucció d’ecosistemes o la contaminació de l’aire i aigua. L’aturada durant el confinament del març de 2020 a causa de la Covid19 ho va demostrar: la ciutat va deixar d’emetre 300.000 tones de CO2 a l’atmosfera, principalment per la reducció de la mobilitat interna, seguida de l’activitat de l’aeroport i el port. Així doncs, només amb aquest període s’ha assolit l’objectiu de reducció d’emissions pel 2020 que tenia la ciutat.

Malgrat l’excepcionalitat del moment, els impactes mediambientals no cessen. És per això que l’Eix de Justícia Ambiental de Lafede.cat ha decidit elaborar el mapa de conflictologia ambiental de Barcelona, un encàrrec fet a l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i que compta amb la col·laboració de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional l’Ajuntament de Barcelona. Tot amb l’objectiu de mostrar els impactes de la ciutat al món, i conscienciar a les pròpies entitats de la federació, però també a la ciutadania en general sobre les conseqüències pel planeta de l’actual model de consum.

Un mapa elaborat de manera col·lectiva

L’Eix de Justícia ambiental de Lafede.cat està format per 17 organitzacions: 14 de federades i 3 no federades com Greenpeace, el Consell de Joventut de Barcelona i ONG Grain. Totes elles, a més de Fridays for future i Ecologistes en acció, han participat a l’elaboració del mapa. Per a fer-ho possible, s’han organitzat dos tallers, un de presencial el 30 de setembre a l’Espai Fontana i un de virtual el 29 d’octubre, a més d’altres reunions. El mapa complet s’ha presentat aquest dilluns 21 de desembre via online i es pot consultar aquí.

Notícia completa

 
Entitat o associació:
LaFede.cat
Telèfon:
934 422 835
Llegir més

7 consells per a unes festes sostenibles

Descripció anunci:

Què podeu fer per a celebrar unes festes basades en un consum conscient d’aliments i regals? Bcn + Sostenible ens proposa set consells que us poden ser d’utilitat així com algunes iniciatives d’organitzacions de la xarxa B+S que promouen un model de consum responsable.

Les celebracions familiars solen comportar grans àpats i compres en abundància. Enguany s’està parlant molt de la importància de la responsabilitat pel que fa a la situació sanitària, però també cal tenir present la rellevància de fer un consum responsable de menjar i regals. Proposem alguns consells per a promoure un consum conscient durant aquestes festes, que poden servir durant la resta de l’any: 
 

7 CONSELLS PER A UNES FESTES SOSTENIBLES 

  1. Pensa dues vegades què vols comprar: dedica una estona a pensar els productes que vols comprar i fes-ne un llistat. Evita comprar sense límits, cal ser conscient del que és necessari, per a tu o per a les persones a qui fas els regals.  

  1. Reutilitza o regala allò que està en desús: compra objectes de segona mà o bé regala objectes i peces de roba que ja no utilitzis. Apostar per l’economia circular i donar una segona vida als productes que encara estan en bones condicions però que ja no fas servir és clau per a la lluita contra el canvi climàtic. També pots donar-los a persones anònimes, a través de la Fundació Formació i Treball. En cas que compris, dona una ullada a aquells negocis amb criteris de sostenibilitat, com per exemple Infinit Denim, membre de la xarxa B+S.   

  1. Embolica els regals de forma sostenible: amb mocadors, per exemple. Llegeix aquesta notícia per saber com generar menys residus a l’hora de preparar els regals!   

  1. Compra de proximitat i al comerç local: el Mapa Barcelona + Sostenible permet trobar molts d’aquests establiments, aplicant diferents filtres per a fer una cerca més acurada. També pots consultar el Mapa Pam a Pam, que fa un recull dels negocis d’Economia Social i Solidària a tot Catalunya.

  1. Evita llençar aliments. En aquesta guia de l’Ajuntament de Barcelona trobaràs alguns consells per evitar el malbaratament alimentari. A més, proposem dues alternatives a les bosses de plàstic per quan compris els aliments: les bosses reutilitzables de Bolseta o de Bagloop.  

  2. Joguines roses o blaves? Trenquem amb els estereotips: adquirir joguines inclusives i sostenibles és la millor opció. La Cooperativa Fil a l’Agulla compta amb una guia que inclou botigues de jocs i joguines, llibreries i marques que fomenten un oci infantil diferent, en què s’incentiva la creativitat, la diversitat i l’equitat. 

  3. Recicla els aparells electrònics que ja no funcionen: pots trobar tota la informació en aquesta campanya de l’Agència de Residus de Catalunya

 

PENSO I, DESPRÉS, COMPRO: FEM UN ÚS RACIONAL DELS RECURSOS 

Consumidors o consumistes?  

El consum és presentat, sovint, com a sinònim de felicitat. Vegeu aquesta xerrada per tal de conèixer en profunditat quins són els perills d’un consum excessiu de productes, quina influència hi té la publicitat i molt més. 

 

#JøCøcø, la campanya de Consum Conscient de Rezero  

A Catalunya es genera l’alarmant xifra d’1,35 kg de residus municipals per persona al dia. Cada cop més persones lluiten contra aquesta tendència a través d’un canvi en els seus hàbits diaris. Amb la campanya #JøCøcø, Rezero es vol amplificar aquestes experiències positives individuals de consum conscient, connectar-les entre si i posar-les en valor. A través de diverses històries i experiències pràctiques de consumidors conscients -o cøcøs- la campanya convida participar en la transformació cap a un estil de vida residu zero. 

+ INFO

 

#RutaLlumsdeNadal: sostenibilitat i inclusió durant les festes

Aquesta ruta, a càrrec d’En Bici Sense Edat ofereix a la gent gran i/o amb mobilitat reduïda l’oportunitat de gaudir de l’enllumenat nadalenc de Ciutat Vella al ritme plaent de desplaçar-se en bicicleta. Els dies 29 i 30 de desembre faran servir els tricicles elèctrics amb els que compten per a oferir passejades a persones que siguin familiars o amistats de membres de les organitzacions de Barcelona + Sostenible. 

+ INFO

 

DrapArt 2020: Festival Internacional d’Art Sostenible de Catalunya  

Festival de l’11 de desembre al 5 de gener, amb exposicions, tallers i mercat amb parades d’objectes fets a partir de materials reutilitzats. 

+ INFO

 

Opcions de Consum Responsable: Nadal conscient 

Consumim per sobre les possibilitats del planeta tot l’any, però aquestes dates la desmesura és més evident que mai: menjar, regals, roba… Hi ha manera de viure aquestes dates sense caure en l’excés? La revista Opcions us ofereix alternatives.  

+ INFO

 

VI Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària

La fira, que tindrà lloc del 18 al 30 de desembre a la plaça de Catalunya, se centrarà en la transició ecosocial: permetrà la compra de productes sostenibles, de proximitat i donarà les eines per a que cada persona visitant cuini la seva recepta de transició ecosocial.

+ INFO

 

Entitat o associació:
Barcelona + Sostenible
Telèfon:
932 562 593
Llegir més