Skip to Content

Recursos sostenibles

Introduexi la paraula o text per cercar dins l'apartat Recursos sostenibles

Taulell de Recursos sostenibles

El taulell de Recursos Sostenibles és una ampliació del Taulell d’anuncis i recursos específicament en l’àmbit de la sostenibilitat. Com tot, pretén ser una eina més per facilitar la feina de les associacions. Podreu trobar des de com muntar un hort urbà fins a apps sostenibles o documents interessants de treballar.

Us recordem que el taulell va dirigit a joves, grups i associacions sense afany de lucre, i, per tant, no hi trobareu anuncis amb continguts comercials. Malgrat tot, us suggerim que doneu un cop d’ull a l’apartat de normes de publicació abans d’enviar-nos el vostre anunci.

Nadal i consum responsable de joguines?

Descripció anunci:

El Nadal és un moment excel·lent per començar a practicar un consum responsable i més conscient. Per això et donem alternatives de consum de jocs i joguines a través del manifest i la guia de la campanya de sensibilització La Vida dels Jocs i les Joguines. Primer estima, redueix, intercanvia i comparteix. Si vols comprar, busca experiències immaterials i joguines de segona mà.

Opcions sostenibles

D’aquesta campanya neix el projecte ‘’Joguines Vives. Estudi  i prova pilot de preparació per a la reutilització de joguines de fusta destinades al rebuig’’. El projecte s’ha centrat en reparar joguines de fusta (trencades o que no estan en bon estat) que actualment no es poden posar a la venda, ni es donen a entitats socials i que, per tant, acaben al rebuig.

Ara tens l’oportunitat de comprar aquestes #JoguinesVives: adquirint-les evitaràs que s’incinerin, estalviaràs emissions de CO2 i altres contaminants, consumiràs de forma més conscient i ajudaràs a generar llocs de feina.

Fantàstic, oi!

Recolza el projecte

Si vols recolzar el projecte Joguines Vives mentre realitzes un consum conscient i responsable de joguines, pots comprar una de les joguines de fusta reparades!

Compra a través d’aquest link o envia’ns un correu a info@espaiambiental.coop.

També pots donar un cop d’ull a algunes fotografies a instagram.

 

Entitat o associació:
Espai Ambiental Cooperativa
Telèfon:
622 344 436
Llegir més

L’emergència climàtica centrarà la 5a Fira de Consum Responsable

Descripció anunci:

Arriba la 5a Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària, una nova edició de l’espai organitzat per l’Ajuntament de Barcelona que se centrarà en l’emergència climàtica que viu el nostre planeta. Entre els dies 20 i 31 de desembre, la plaça de Catalunya serà un viver de projectes, entitats i serveis que centraran la mirada en les accions de consum diari dels ciutadans i ciutadanes, i el seu impacte ambiental i social.

“Hem d’agafar un paper proactiu i adoptar decisions per reduir l’actual emergència climàtica”, afirmen des del Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària del consistori. De fet, prop de 60 propostes alternatives seran presentades a les 38 casetes amb les quals comptarà la fira.

Entre les propostes que s’hi podran trobar, destaquen noves maneres de consumir roba i altres complements tèxtils, llibres, alimentació, joguines, cosmètica, etc. Tots aquests productes, elaborats de manera ètica i sostenible, es podran adquirir al mateix centre neuràlgic de Barcelona, amb espais de restauració per poder descansar i gaudir d’un bon vermut.

En aquesta cinquena edició, la fira difondrà pràctiques concretes de nous hàbits de consum que contribueixen a mitigar l’emergència climàtica. L’objectiu, doncs, és reflexionar sobre les decisions i els actes que com a consumidors i consumidores fem, prendre partir per una economia més transformadora i avançar cap a una transició ecològica i energètica abans del 2030.

Més de 50 activitats dinamitzadores

La fira, que es podrà visitar en horari d’11 a 20:30h excepte els dies de Nadal i Sant Esteve, comptarà amb més de 50 activitats dinamitzadores per a la ciutadania, família i públic infantil. Entre les activitats s’hi podran trobar tallers, música, teatre per al públic familiar, desfilades de moda sostenible, presentacions de llibre, etc.

Darrere d’aquestes activitats es troba l’Espai Consum Responsable, coordinadora d’aquesta proposta que posarà especial èmfasi en com reduir la petjada ecològica mitjançant el consum responsable.

L’Espai Consum Responsable informa i assessora durant tot l’any a les persones usuàries sobre alternatives de consum existents. Durant l’any, organitzen activitats com la Setmana del Consum Responsable, que durant el 2020 també centrarà la mirada en l’emergència climàtica. Per últim, la fira es podrà visitar per primer cop el dia 20 de desembre a partir de les 16h i es tancarà el dia 31 a la mateixa hora.

Entitat redactora: FCVS

Autor/a:  Rubén Escobar
 
 
 
Llegir més

Subvencions per a projectes d’Aprenentatge Servei ambiental

Descripció anunci:

El vostre centre està participant en un projecte d’ApS ambiental o comunitari o voleu fer-ho? Consulteu la informació de les subvencions i busqueu entitats per plantejar-lo conjuntament.​

El Departament de Territori i Sostenibilitat ofereix subvencions a les entitats que estan duent a terme projectes d’Aprenentatge Servei ambiental o bé de servei comunitari d’àmbit ambiental. Els projectes poden estar adreçats a l’alumnat dels centres educatius de Catalunya o a altres col·lectius de joves, tant en l’àmbit de l’educació formal com no formal. Així, la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament de Sostenibilitat obre aquesta convocatòria, destinada a les entitats de Catalunya. Els projectes poden estar adreçats a l’alumnat dels centres educatius de Catalunya o a altres col·lectius de joves, tant en l’àmbit de l’educació formal com no formal. Enguany la realització d’aquests projectes ha passat a ser obligatori a 3r i 4rt d’ESO.

Però, què és l’Aprenentatge Servei?

Consisteix en una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat. Tot, en un sol projecte en el qual els participants es formen i aprenen tot treballant sobre necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo.

Tots aquells centres que estigueu interessats en fer un Aprenentatge- Servei en l’àmbit ambiental o comunitari, és un bon moment per pensar quina temàtica us agradaria tractar de cara al proper curs 2020-2021, buscar entitats que us puguin ajudar a plantejar l’ApS, posar-vos en contacte amb elles i informar-les sobre aquestes subvencions per a que s’hi presentin. La xarxa Barcelona + Sostenible compta amb més de 900 organitzacions amb qui podeu contactar: consulteu el llistat d’entitats al Mapa B+S. A més, a través d’aquest mapa interactiu, podeu buscar entitats i centres educatius arreu de Catalunya que han fet ApS ambientals per si necessiteu exemples inspiradors.

Termini de sol·licitud: 23 de desembre

> Més informació, detalls de les bases i sol·licitud de la subvenció

S’ofereix informació pràctica i passos a seguir per tal de construir un projecte d’aprenentatge servei ambiental, en el cas d’aquells centres que encara no n’estiguin implicats en un.

 

Entitat o associació:
Departament de Territori i Sostenibilitat (Generalitat)
Telèfon:
934 445 000
Email:
-
Llegir més

Debat “Habitatge cooperatiu: sostenibilitat vs assequibilitat”

Descripció anunci:

En el context actual podem construir una arquitectura realment sostenible i alhora assequible econòmicament? Quins són els nous paradigmes arquitectònics que estan generant-se al voltant de la sostenibilitat? Quin és el rol que han de tenir l’arquitecte i el usuari/habitant en la generació i ús d’edificis realment sostenibles?

Les arquitectes, a desgrat moltes vegades del sector de la construcció, ja fa dècades que han incorporat a la seva motxilla ideològica la sostenibilitat com a bandera. Molts dels edificis que s’estan construint en l’última dècada incorporen estratègies de reducció de consum, aprofitament passiu de l’energia solar i materials que tanquen els cicles de vida. En l’àmbit de l’Economia Social, les cooperatives d’habitatge, estem fem un esforç per integrar l’arquitectura sostenible als nostres edificis, incorporant materials, sistemes de construcció i instal·lacions que disminueixen el consum energètic i l’impacte ambiental. Diem un “esforç” perquè ens trobem amb sèries dificultats per conciliar aquesta arquitectura sostenible amb uns costos de producció que puguin ser assumibles per a les classes populars. La voluntat de les cooperativistes d’incorporar als seus hàbitats dissenys, materials i instal·lacions de menor impacte ambiental xoca frontalment amb els costos d’aquests elements. A la pràctica, en l’economia de mercat en que ens movem, trobem que la construcció sostenible suposa un sobrecost respecte opcions més contaminants.  

Intuïm que aquesta problemàtica en establir una arquitectura sostenible i assequible té diverses dimensions, que van des de la purament tècnica a la més política, a on la mobilització social i el paper de les institucions juguen un paper important en l’impuls real cap a una regulació específica per l’àmbit de la construcció sostenible i social, amb l’horitzó d’una societat descarbonitzada i sostenible, però també equitativa i democràtica

Ens proposem abordar aquesta problemàtica, per tant, obrint-nos a totes aquestes dimensions i esperem que les jornades serveixin per enriquir el debat al respecte.

Comptarem amb la presència de:

  • Albert Sagrera, Arquitecte soci fundador de Societat Orgànica SCCL. Barcelona.
  • Nerea Ramirez, Arquitecte i soci de la Cooperativa Ecosocial Entre patios. Madrid.
  • Manel Rivero, Educador ambiental i fundador de Intiam Ruai SL. Rubí.

Per formalitzar la teva inscripció gratuïta, has d’omplir aquest formulari abans de l’11 de desembre.

Data: 12 de desembre de 18 a 20 h
Lloc: Aula Ronda. Sant Pere més alt, 59, Barcelona

 

Entitat o associació:
Sostre Cívic
Telèfon:
932 682 199
Llegir més

L’onada solidària del #GivingTuesday

Descripció anunci:

Sorgida en contraposició del Black Friday i al Cyber Monday, aquesta campanya és una crida al consum responsable i a la solidaritat. El Mercat Social de Voluntaris.cat, membre de B+S, promou més de 30 entitats socials i serveis a través d’aquesta efemèride.

La campanya #GivingTuesday va arribar per primera vegada a l’Estat espanyol el 2015, aconseguint un total de 405.000 € destinats a més de 260 projectes socials, i 982 persones van donar sang per primera vegada. Per tal de fer front al model de consum promogut pel Black Friday i del Cyber Monday, el #GivingTuesday se celebra el dia 3 de desembre i sorgeix amb l’objectiu de promoure un consum més conscient i solidari.

Voleu unir-vos a la gran onada de solidaritat?

A través de l’espai web de El Mercat Social, el proper 3 de desembre s’activa la #GivingPromo, a través de la qual es pot realitzar una compra online o bé fer un regal solidari que dona suport a projectes de transformació social i econòmica que ajuden a l’entorn i a les persones que més ho necessiten. A El Mercat Social s’hi pot trobar prop de 350 productes i serveis elaborats per entitats socials que promouen noves oportunitats sociolaborals.

El Mercat Social de Voluntaris.cat neix ara fa cinc anys de mà de la Federació Catalana de Voluntariat Social, entitat que forma part de Barcelona + Sostenible, que a més d’oferir el web com a aparador comercial de més de trenta entitats sòcies, és també un espai de coneixement i difusió de la cultura de l’Economia social, el consum responsable i valors com la solidaritat i el voluntariat.

+ INFO

 

Entitat o associació:
Mercat Social de Voluntaris.cat
Telèfon:
933 141 900
Llegir més

23a Drap-Art´19 Festival Internacional d’Art Sostenible

Descripció anunci:

Del 15 de novembre 2019 al 19 de gener 2020
Exposició col·lectiva al Hall d’entrada MUSEU MARÍTIM DE BARCELONA

Drap-Art porta 23 anys donant visibilitat a artistes, dissenyadors i artesans que aposten pel canvi cap a una societat més sostenible, tant pel que fa a la naturalesa, l’acció social, i l’economia. L’art, al llarg de la història de la Humanitat, ha assenyalat moltes vegades nous camins: Da Vinci amb les seves màquines voladores es va anticipar a l’aviació, arquitectes com Frank Loyd Wright o Heinrich Tessenow van construir les primeres cases sostenibles, que per la seva ubicació, orientació i concepció no necessitaven ni calefacció ni aire condicionat. Una vegada més l’art pot assenyalar el camí, fer que esclati en el públic aquesta espurna imprescindible per a fer que broti la voluntat de formar part d’un canvi positiu, del qual tots som al mateix temps actors i beneficiaris.

Ara, que el canvi climàtic ja és una realitat acceptada, que totxs coneixem la problemàtica dels microplàstics, que les migracions per desastres polítics, econòmics i fenòmens naturals són cada vegada més freqüents, és el moment de buscar solucions positives, d’adonar-se que entre totxs podem provocar el canvi, d’adonar-nos que amb petites accions podem aconseguir grans fites, si som suficients a fer-ho. Prenguem les regnes del nostre destí i donem suport a les joves d’arreu del món que estan lluitant pel seu futur!

Esdeveniment Facebook

 

Entitat o associació:
Drap Art
Telèfon:
932 684 889
Llegir més