Skip to Content

“Ecologia Domèstica”, una nova guia per millorar la sostenibilitat en el dia a dia
Descripció anunci:

El passat 22 d’octubre, va veure la llum la nova publicació Ecologia domèstica. Aquesta guia, elaborada pel Centre Andorra Sostenible amb la col·laboració de MoraBanc, és la tercera entrega d’una sèrie de publicacions dedicades a aspectes pràctics de la sostenibilitat del dia a dia dels ciutadans. Així, si la primera guia publicada, L’hort a casa (2013), tenia per objectiu apropar el món de l’agricultura ecològica a la nostra realitat quotidiana, i El consum responsable (2014) pretenia ser una eina pràctica per millorar la manera que tenim de consumir, Ecologia domèstica (2015) vol explicar de manera senzilla i entenedora quines alternatives tenim per fer que el nostre espai més proper, la casa, i les nostres activitats diàries siguin una mica més sostenibles.

 

La guia comença amb un petit capítol introductori dedicat a explicar la importància de l’espai domèstic i del conjunt d’accions que s’hi porten a terme a l’hora de definir la sostenibilitat dels nostres pobles i ciutats. Tant si la nostra llar és petita com si és gran, i tant si som família nombrosa com si vivim sols, en parella o compartint pis, totes les nostres accions quotidianes (menjar, higiene personal, oci i entreteniment, etc.) tenen unes conseqüències en el medi ambient que és important conèixer.

La resta de la guia està estructurada en cinc blocs que fan referència als cinc espais principals de la casa: la cuina, la sala d’estar, el lavabo, els dormitoris, i finalment un capítol genèric dedicat al garatge i els espais exteriors. A partir d’aquest fil argumental, la publicació proposa de manera senzilla una sèrie de consells i bones pràctiques per millorar la sostenibilitat de les nostres activitats diàries a partir de gestos més responsables. Per exemple, en l’apartat dedicat a la cuina es parla de temes com apostar pels productes de proximitat (quilòmetre zero) i de temporada, del consum d’aigua de l’aixeta o de la prevenció del malbaratament alimentari. Al lavabo es tracten qüestions com la despesa d’aigua a la llar o els productes de neteja i d’higiene personal. I en el cas dels dormitoris, la guia fa un repàs a aspectes vinculats al confort interior de la casa, com l’ús adequat de les calefaccions i els aires condicionats, el manteniment d’una bona qualitat de l’aire interior o la importància de prevenir l’excés de soroll.

Alhora, un tema especialment destacat en el conjunt de continguts de la guia Ecologia domèstica és el que fa referència a l’energia. Així, a aspectes clau en l’estalvi a la llar com l’eficiència energètica dels aparells electrònics i elèctrics, de la il·luminació o de la climatització, s’afegeixen temes de gran actualitat com l’aposta per les energies renovables o la mobilitat més sostenible encapçalada pel vehicle elèctric.

Tanmateix, la guia serà l’element vertebrador de l’estand del Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat en l’edició d’aquest any 2015 de la Fira d’Andorra la Vella (del 23 al 25 d’octubre) dedicat a l’ecologia domèstica i la millora de la sostenibilitat a les cases. La proposta, pensada com un espai d’informació pràctica per als visitants, es dedicarà a les activitats i els elements quotidians dins de casa, posant l’accent en les actituds i els hàbits propis de consumidors crítics i responsables. En aquest sentit, a diferència de les dues guies predecessores, que es van produir només en format digital, de la guia Ecologia domèstica se’n farà un tiratge de 1.000 exemplars en paper, que es distribuiran gratuïtament com a obsequi entre els visitants de l’estand. A més d’aquests exemplars, la guia, com les anteriors, es podrà descarregar de franc seguint l’enllaç.