Skip to Content

Neix la nova Xarxa per a la Conservació de la Natura a Catalunya
Descripció anunci:

Dues xarxes d’entitats amb una llarga trajectòria dedicades a la custòdia del territori i al voluntariat ambiental han decidit unir forces en una única organització.

Aquesta nova xarxa formada per més de 170 entitats (entitats privades sense ànim de lucre i administracions públiques) treballarà per impulsar la custòdia del territori, la conservació cívica i privada, i per fomentar el voluntariat ambiental.

El 19 de febrer de 2019 ha tingut lloc l’Assemblea Extraordinària per fer efectiva la fusió entre la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC). Les dos entitats han treballat aquest procés de fusió durant 3 anys per finalment poder donar el tret de sortida a aquesta nova xarxa d’entitats ambientals. L’Assemblea va comptar amb 71 assistents, dels quals 43 són socis de XCT i/o XVAC amb dret a vot.

Per commemorar la creació de la XCT l’any 2000, aquesta trobada es va realitzar al mateix lloc: el Castell de Montesquiu, amb l’objectiu d’establir l’inici del treball conjunt entre entitats que treballen per la conservació de la natura en les seves diverses formes i les que fomenten la participació i el voluntariat en el medi ambient.

L’acte va comptar amb la presència d’en Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, i d’en Ramon Riera, assessor tècnic d’Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. També es va fer palesa la presència internacional amb la visualització de dos vídeos de professionals referents en la conservació cívica i privada a nivell mundial, com en Brent A. Mitchell, vicepresident sènior de custòdia al ‘Atlantic Center for Environment‘ (QLF), una ONG dels Estats Units, i en James N. Levitt, director associat de la ‘International Land Conservation Network‘ (ILCN).

Després d’explicar, debatre i aprovar els diferents aspectes derivats de la fusió de les entitats, com els nous estatuts, el nou sistema de quotes i la nova junta de l’entitat, es va fer una dinàmica participativa per intentar arribar a un consens sobre el nou nom.

Les persones sòcies d’ambdues entitats van haver de posicionar-se en l’espai segons quin dels 3 noms volien per la nova xarxa. Després de debatre i consensuar arguments, van haver d’escollir entre dos noms. Finalment es va acordar que el nou nom de l’entitat fos la ‘Xarxa per a la Conservació de la Natura‘.

La creació d’una nova entitat porta associada la definició d’un pla estratègic, un document guia que marca els objectius a assolir pels propers anys. Aquest pla es va començar a perfilar amb la dinàmica de la tarda, on tothom podia participar aportant les seves opinions sobre els àmbits d’actuació principals, com per exemple com fomentar la implicació ciutadana i el voluntariat ambiental, com millorar la organització interna o el treball en xarxa entre entitats.

Aquest pla estratègic es treballarà durant el 2019 de forma participativa, fins a ser sotmès a votació a la següent assemblea del juny.

Totes les entitats que treballin per la conservació de la natura i la implicació ciutadana en el medi ambient, poden formar part d’aquesta nova xarxa i informar-se a través de info@xct.cat

Entitat redactora: Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Autor/a: Paula Puy
 
 
Entitat o associació:
Xarxa per a la Conservació de la Natura
Telèfon:
-
Email:
info@xct.cat