Skip to Content

Medi ambient, conflictes i cooperació
Descripció anunci:

La plataforma ECC-factbook promou la cooperació en la cerca de solucions als conflictes d’origen ambiental, amb l’objectiu de fomentar la pau sostenible. Presenta en un mapa 120 conflictes amb arrels ambientals al món.

La lluita pels recursos naturals ha estat en el passat i continua essent en el present font de tensions. Els conflictes bèl·lics a més a més deixen darrere seu impactes ambientals, des d’àrees sembrades de mines antipersones a contaminació dels sòls i les aigües. Es preveu que la desforestació, l’aigua, la desertificació, i el canvi climàtic, poden esdevenir acceleradors de conflictes en els anys futurs. La gestió sostenible, democràtica i la cooperació esdevenen eines no només per protegir la terra, sinó també per construir pau.

Així, a termes com geopolítica, demografia, migracions, cal afegir conceptes com seguretat ambiental, seguretat energètica, geopolítica del medi ambient i analitzar els recursos naturals en el dret internacional. El desenvolupament sostenible incorpora, entre els seus 17 objectius, la pau, la justícia, la democràcia i la reducció de la desigualtat, com a necessaris per a la protecció del medi ambient.

111 guerres per causes ambientals

Segons un informe de l’institut alemany Adelphi, des de la segona guerra mundial hi ha hagut 111 conflictes derivats de causes ambientals, molts d’ells encara actius. En el conflicte civil a Síria, la llarga sequera i la pèrdua de collites – la més gran registrada al país – van tenir un paper important: la desertificació i la inseguretat alimentaria van provocar desplaçaments de població. L’explotació de jaciments petrolífers a Nigèria ha estat causa de guerres i ha destruït ecosistemes. La guerra civil a Darfur està relacionada amb l’accés als recursos hídrics. A Cambodja camperols i indígenes es van rebel·lar enfront l”expropiació de terres i la desforestació. Es pot comptar nombrosos casos de desplaçaments de poblacions i conflictes pels recursos. Segons les dades d’ACNUR es preveu que puguin haver-hi fins a 250 milions de persones refugiades per causes ambientals. Informes com els de World Watch Instituite alerten que les conseqüències del canvi climàtic, i en particular aquells relacionats amb l’aigua, podrien augmentar les tensions i la probabilitat de conflictes violents.

Aquest vídeo expressa la relació entre canvi climàtic, conflicte i crim. 

Medi ambient: font de conflicte o de cooperació

Tanmateix, són un repte per a la recerca de solucions cooperatives. En aquest context neix ECC-Factbook, elaborat pel mateix institut Adelphi, un grup de recerca independent especialitzat en clima, medi ambient i el desenvolupament. Es tracta d’un mapa que explora la complexa relació entre canvi climàtic, medi ambient, i situacions de fragilitat en el món. Vol ser una plataforma d‘intercanvi de coneixement sobre medi ambient, conflicte i cooperació (les sigles ECC corresponen a “environment, conflict, cooperation”), amb l’objectiu de fomentar la pau i el desenvolupament sostenible. Ecc-Factbook recull en un mapa 120 conflictes amb dimensió ambiental al món, i n’incorpora una anàlisi de cada cas així com i entrevistes amb persones expertes.

Entitat o associació:
ECC-Factbook
Telèfon:
-
Email:
-