Skip to Content

La llibertat de viure sense plàstic
Descripció anunci:

Plastic Free July és una campanya mundial per ajudar la gent a viure de forma més lliure, alliberant-se dels residus. El nou interactiu Objectiu Rezero llançat per la Fundació Rezero ajuda a compartir maneres de viure exemptes de residus.

Sempre hi ha un bon dia per començar a comprar sabó de pastilla, o per guanyar espai a casa en treure una paperera, perquè fem que els envasos i els productes d’un sol ús, a casa, ja no hi entrin.

El 3 de juliol se celebrava el dia internacional lliure de bosses de plàstic, una efemèride que va ser impulsada el 2007 per la fundació catalana Rezero. Del dia, s’ha passat a celebrar tot el mes, amb el moviment mundial Plàstic Free July.

Ara el joc digital Objectiu Rezero ens permet passejar-nos entre les habitacions d’una casa, i en cada espai, prendre una ‘micro decisió’. Propostes engrescadores com fer servir la cafetera italiana, una icona del disseny sostenible; inventar una recepta amb les sobres, o xerrar amb el botiguer que ens ven menjar sense plàstic.

Després de la web sèrie

L’any passat la web sèrie Objectiu Rezero va ser un èxit: l’experiència de 5 famílies que s’autoenregistraven intentant viure lliure de residus va enganxar moltes persones, que van acabar escrivint a la Fundació per demanar que ‘volien fer com les famílies’. I d’aquesta demanda sorgeix l’interactiu que s’acaba de presentar, i que acompanya el repte de viure un mes de juliol sense plàstics.

Posar la mira en les solucions

Més enllà de la denúncia a l’excés de residus, la campanya actual vol anar més lluny, i ressaltar el benestar i la satisfacció que provoca la vida sense residus. La sensació de llibertat, de no haver-se preocupar pels envasos, dels contenidors, del risc de contaminar platges i oceans. El benestar de viure sense estar envoltats de plàstics i envasos que ocupen espais a les nostres llars i ciutats. La satisfacció per estar contribuint a pal·liar un greu problema ambiental.

‘El paper de vàter blanc està sobrevalorat’. ‘El que embruta de la menstruació no és la sang’.’Que no et venguin l’aigua, et surt quasi gratis de l’aixeta’. Són algunes de les frases disruptives que acompanyen les imatges distribuïdes a les xarxes socials.

Una forma de vida creativa

L’interactiu proposa una trentena d’accions, però, com expliquen des de la Fundació, hi ha moltes maneres diferents per aconseguir un estil de vida residu zero. Precisament la creativitat és un dels elements que defineix aquesta tendència, i per això una campanya per xarxes socials convida a compartir idees que ajudin a assolir el repte de viure sense generar residus.

De viure, i d’anar a la platja. Els mateixos dies s’està duent a terme la campanya Zero Beach, en la que la Fundació i tres municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona testegen estratègies per prevenir els residus a les platges. Com per exemple, instal·lar sistemes de retorn d’envasos a peu de platja i incentivar els hàbits ‘zero waste’: endur-se ampolles emplenables, carmanyoles o porta entrepans al cabàs.

Entre les idees es sortejarà un kit Rezero, amb bosses de roba, carmanyoles, cantimplores o porta snacks.

Entitat redactora: Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Autora: Anna Parisi

 
 
Entitat o associació:
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Telèfon:
932 195 080
Email:
info@xvac.cat