Skip to Content

El cinema català, més sostenible que mai
Descripció anunci:

El Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient (FICMA), l’associació Catalunya Films Festivals (CFF), l’Observatori de la Producció Audiovisual (OPA) de la Universitat Pompeu Fabra i Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC) han acordat engegar la iniciativa ‘Cinema sostenible’.

L’objectiu és promoure els rodatges audiovisuals sostenibles, coneguts amb l’expressió anglesa ‘green shooting’, i introduir els criteris de sostenibilitat en l’àmbit de la producció audiovisual, la formació i els certàmens de cinema i televisió que es realitzen a Catalunya.

Aquesta perspectiva de cinema sostenible, amb rodatges en aquesta línia, ja és una realitat en països com els Estats Units, França o el Regne Unit. Aquesta nova visió també ha arribat a algunes produccions a l’Estat espanyol i pretén introduir actuacions el màxim de respectuoses amb el medi ambient i la sostenibilitat en l’ús dels recursos materials per a dur a terme els projectes audiovisuals.

Cap d’aquestes actuacions suposa un cost addicional, sinó tot al contrari. El cinema sostenible permet reduir la petjada de carboni i inclou actuacions tan fàcils d’implementar com usar paper reciclat, eliminar les ampolles de plàstic, aprofitar elements dels decorats i usar il·luminació led durant els rodatges.

Per a facilitar la comprensió i l’adopció dels rodatges sostenibles ja s’estan usant llistes d’elements que hi contribueixen. Unes llistes que avaluen el grau de compliment i que fan possible atorgar certificacions o segells de qualitat mediambiental.

Més enllà del valor de responsabilitat social que aporta a les productores i empreses poder disposar d’aquest segell de qualitat, en un futur podria ser un requisit a tenir en compte en l’atorgament dels ajuts al cinema i l’audiovisual per part de les administracions públiques.

Les primeres passes

En la darrera edició del FICMA es va celebrar una jornada sobre la producció sostenible en el món del cinema, que va generar un debat molt interessant sobre tots aquests aspectes i va permetre recollir la sensibilització d’institucions com la Catalunya Film Commission i l’Institut Català de les Empreses Culturals. També en l’edició de 2018 del festival de cinema de Sitges es va incloure un debat sobre el tema, promogut per les mateixes institucions.

A partir de la constatació de la necessitat d’introduir el tema en l’agenda dels debats del sector audiovisual, productors, festivals i equips universitaris de recerca han decidit impulsar els rodatges sostenibles com a primer pas del canvi. Per això han començat a elaborar un document base d’iniciatives i propostes per a la producció audiovisual sostenible, al qual podran anar sumant les seves aportacions les institucions, empreses i professionals que ho desitgin.

L’objectiu és donar a conèixer, promocionar i enriquir el ventall més ampli possible d’actuacions que es poden fer des dels diversos àmbits vinculats a l’audiovisual: els professionals individualment en les diverses funcions que exerceixen en els rodatges i les empreses productores. Però també en els plans de formació de les universitats i escoles de cinema i audiovisual, els festivals i certàmens, les ‘Film Commission’ en la seva tasca de facilitar els rodatges i també per part de l’administració pública en la seva funció de foment del sector i de les produccions.

Autor: Dani Gallart
 
 
Entitat o associació:
FICMA
Telèfon:
-