Skip to Content

Ecologistes en acció convida a denunciar irregularitats ambientals a la plataforma Filtrala
Descripció anunci:

La plataforma de denúncia ciutadana va néixer per facilitar que qualsevol persona pugui aportar informació d’interès públic a mitjans de comunicació i organitzacions de la societat civil de manera segura i anònima.

Quan es ve a saber d’una informació o una acció que impacta sobre el medi ambient i que incompleix la normativa legal, denunciar-ho és una forma responsabilitat. Denunciar pràctiques irregulars a les administracions i als jutjats és una de les tasques habituals d’Ecologistes en acció. L’entitat expressa tanmateix  que ha trobat amb freqüència situacions en les que els principals responsables de l’incompliment de la legalitat ambiental han estat les administracions, des de les locals a les estatals.

Ecologistes en acció reclama el dret a conèixer la veritat, a la llibertat d’informació i d’expressió; fa referència a com les filtracions de WikiLeaks, els papers de Panamà o les negociacions secretes dels TTIP han servit a les entitats a reclamar i defensar més justícia social i ambiental. Conscient que per a les persones en coneixement de dades i informació suposa un greu problema denunciar pràctiques corruptes i atemptats ambientals, impulsen la participació a  Filtrala.

Fíltrala forma part de la xarxa internacional de l’Associated Whistleblowing Press (AWP), una organització no governamental sense ànim de lucre que té seu a Bèlgica, que té el propòsit de combatre la corrupció i la violació dels drets humans a través del periodisme d’investigació i les eines per la transparència. Formen part de Filtrala entitats ambientals com Ecologistes en acció i Greenpeace, i diaris com eldiario.es.

L’entitat ecologista considera que hi ha informació ambiental d’interès públic censurada i classificada que conté informació rellevant, a la que poden accedir persones que treballen en entitats públiques i privades. A través de la plataforma Filtrala ofereixen que les persones que tenen constància d’il·legalitats, però tenen por a les represàlies, puguin fer la denúncia de forma anònima. Amb anterioritat s’ha fet publiques irregularitats en la gestió de residus tòxics de l’empresa Ercros, o l’estratègia de l’industria càrnica per contrarrestar els estudis que vinculen el consum de carn amb el càncer.

La plataforma permet pujar informació sense deixar rastre de l’origen. L’entitat ecologista facilita els aspectes tècnics sobre quin navegador fer servir i com pujar la informació, per a poder salvaguardar l’anonimat.

 

Entitat o associació:
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Telèfon:
932 195 080
Email:
info@xvac.cat