Skip to Content

Consum responsable també per les roses de Sant Jordi
Descripció anunci:

La Societat Catalana d’Educació Ambiental ens aporta una reflexió perquè puguem celebrar Sant Jordi amb consciència i amb #RosesSenseEspines.

Tenim roses de proximitat? 

Els productors locals de roses es concentren al Maresme, tal com expliquen des del Mercat de la Flor de Vilassar de Mar.”El sector de la floricultura, igual que altres àmbits de l’agricultura, en els últims anys està agafant una tendència general cap a un model de producció sempre més respectuós, de minimització en l’ús de fertilitzants i fitosanitaris, i augment del cultiu integrat, és a dir aquell que combat les plagues perjudicials amb altres espècies com per exemple les marietes. El sector a Catalunya està regulat tant en els aspectes tècnics com pel que fa a les condicions laborals i de seguretat”. Per a la persona consumidora final no és facil distingir les roses però “des d’els establiments professionals de la floristeria se sap identificar les roses de producció local”, ens aclareixen des del Mercat de la Flor.

La floricultura catalana ha demanat en diverses ocasions, sense èxit, poder-se dotar d’un segell equivalent a una Denominació d’Origen. Sí que està reconeguda, en canvi, amb el segell de “Circuit curt” de la Generalitat, una forma de comercialització que apropa la persona productora a la consumidora. El sector, d’altra banda, ha creat la marca “Cultiu d’aquí“, precisament per donar visibilitat a la producció local.

Però per Sant Jordi es venen al voltant de 7 milions de roses a Catalunya, i la producció local no pot abastir ni el 10 %. Entren doncs al mercat roses d’importació. Tot i que habitualment arriben des d’Holanda, mercat mundial de la flor, moltes roses estan produïdes a milers de quilòmetres de distància, en països en els quals la legislació és molt menys exigent, ambientalment i laboralment. I tal com passa amb altres productes de consum,  tot i els elevats costos econòmics i ambientals relacionats amb el transport, el seu preu és molt inferior a les de producció local. Paradoxalment, algunes d’aquestes roses d’impacte socioambiental, acaben essent venudes en campanyes de Sant Jordi solidàries, promogudes des d’entitats sense afany de lucre.

 

Posar llum a la part fosca de les roses

Organitzacions i ONGs denuncien des de fa anys la situació laboral i ambiental d’algunes de les explotacions on es produeixen roses, a Equador, Colòmbia, Kènia…. L’any passat l’ONG Santcugatenca OSEA en va visitar algunes, tal com explica en el vídeo tot seguit. Vídeo de Roses sense espines 2017.

A través de Roses Sense Espines, que funciona des de fa 4 anys, la Societat Catalana d’Educació Ambiental recull articles, publicacions, audiovisuals, per donar visibilitat a aquesta problemàtica. L’objectiu és difondre la informació a través de les xarxes socials, despertar la consciència, plantejar un debat, i, alhora visibilitzar les alternatives que existeixen. Enguany està programada una activitat en el Centre d’Educació Ambiental “La casa de l’aigua” de la Trinitat, a Barcelona, per parlar dels límits socioambientals en el consum de roses de Sant Jordi, i elaborar roses alternatives.

 

Entitat o associació:
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Telèfon:
932 195 080
Email:
info@xvac.cat