Skip to Content

6 jocs per aprendre sobre ecologia i medi ambient
Descripció anunci:

Des de la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya ens presenten aquests 6 jocs per aprendre sobre ecologia i medi ambient, creats des d’entitats ambientals.

Us animem a descobrir-los i a jugar!

 

1. El joc de la custòdia de la XCT

Es tracta d’un joc de rol que motiva als i les adolescents a implicar-se activament en l’ordenació del territori, fomenta una nova cultura del territori a través de la implicació de les persones propietàries i una gestió responsable dels recursos i promou eines de gestió territorial basades en la negociació i la participació ciutadana, com és el cas de la custòdia del territori. A partir d’una introducció als conceptes relacionats amb la custòdia del territori, els jugadors assumeixen el rol de diferents personatges involucrats en la conservació de l’hàbitat d’un ocell amenaçat: l’esparver cendrós. L’activitat se situa en el poble fictici, Bonaire, on els personatges han d’arribar a acords per protegir i millorar la situació d’aquesta au rapinyaire. Els participants descobreixen la importància de la negociació, així com el treball de l’expressió oral, les capacitats d’autonomia, la memòria, l’atenció, la intuïció, la percepció i la imaginació.

2. Joc de rol d’Espigoladors

Espigoladors organitzen un joc de rol per aprofundir en el coneixement del malbaratament alimentari i de les desigualtats socials, i en la construcció d’un model de societat basat en un ús responsable, racional i solidari dels recursos. Incentiva l’emprenedoria social, coneixement específic de l’agricultura local i del sector alimentari. Es requereixen competències com parlar en públic, habilitats plàstiques, audiovisuals, competències matemàtiques…).

3. Desvestint aliments de l’Associació  Desvestint aliments

Es tracta d’un joc de cartes en el que els jugadors i les jugadores es posen en el paper de compradors i compradores que intenten fer una compra el més justa, ecològica, saludable i solidària possible. (des)vestint aliments és un joc que ens mostra de forma amena aspectes ètics relacionats amb la traçabilitat dels aliments que consumim habitualment.

4. Tu huella de carbono de la Comunidad por el Clima

“Tu huella de carbono” és un joc que t’ensenya a lluitar contra els monstres que acceleren el canvi climàtic, jugant amb el mòbil a casa. A través del joc podràs aprendre elements per baixar el teu consum energètic i minimitzar les emissions de gasos d’efecte hivernacle i, per tant, prendre consciència de totes aquelles accions que són a les teves mans en la lluita contra l’escalfament global.

5. Papilio de l’ Adenc

Un joc de taula anomenat Papilio permet aprendre sobre papallones, i erugues, en una competició divertida a on guanya qui aconsegueix l’hàbitat més ric de biodiversitat. Caldrà conèixer aspectes del cicle vital d’aquests insectes, i vigilar que ni els depredadors ni els canvis en la meteorologia ni la intervenció humana no incideixin de manera negativa.

6. Rapinyaires amb La Sabina

Un joc de cartes creat per La Sabina que té per objectiu a donar a conèixer els rapinyaires que ens envolten. Es compon de 42 cartes, està recomanat per a jugadors a partir dels 7 anys, i permet una gran varietat de jocs i fins i tot inventar els teus propis!

 

Entitat o associació:
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Telèfon:
932 195 080