Skip to Content

15 projectes de ciència ciutadana per fer amb infants i joves
Descripció anunci:

Podríem definir la Ciència Ciutadana com el conjunt d’activitats i pràctiques que involucren la ciència i la societat a través de molts tipus d’iniciatives. És la creació d’una nova relació entre aquests dos elements (ciència i societat) que està destinada a crear coneixement, a conscienciar la ciutadania en la conservació d’organismes i hàbitats en entorns molt transformats com els urbans, en el descobriment de noves espècies en llocs poc freqüentats per equips científics, etc. Així doncs, la Ciència Ciutadana permet ajudar a impulsar projectes poc assumibles en termes de temps i diners, gràcies al voluntariat de la ciutadania i centres escolars, esplais o altres entitats.

Són projectes amb molt de potencial científic, educatiu i de transformació de la societat i l’entorn. I els infants i joves hi tenen molt a dir, perquè a través d’un projecte de ciència ciutadana poden participar activament, col·laborar el la presa de decisions i adquirir competències i habilitats essencials. Des de les escoles, instituts i esplais podem fer una feina molt interessant d’acompanyament d’aquests projectes amb la mirada de l’Aprenentatge i Servei o Servei Comunitari.

El valor educatiu de la ciència ciutadana

Un dels valors afegits més importants de la Ciència Ciutadana és el seu potencial de formar i crear coneixement en la comunitat que participa en els projectes. Així doncs, val a dir que molts d’aquests projectes són ideals dins l’entorn escolar i de l’esplai. És una gran oportunitat perquè els infants i joves s’impliquin en projectes reals, significatius i que els aporten molts aprenentatges competencials.

Però el valor educatiu no només es basa en el coneixement i la formació, sinó que va molt més enllà d’aquests aspectes! La Ciència Ciutadana té una gran capacitat de transformació de la societat: estem assistint a una veritable revolució on la ciutadania, els i les joves i els infants tenen influència en projectes de governança i planificació urbana. Qualsevol persona amb una tauleta o mòbil hi pot participar!

Des de Fundesplai i el CREAF han elaborat una guia per promoure la ciència ciutadana. En aquesta guia hi trobaràs 15 projectes de ciència ciutadana locals i internacionals focalitzats en l’estudi de la biodiversitat. A partir d’aquests projectes pots trobar la inspiració i el suport necessari per tirar endavant una activitat de ciència ciutadana amb els infants i joves. Si segueixes llegint trobaràs un tastet de cada projecte. Quin t’inspira més?

Descobreix més detalls sobre la Ciència Ciutadana i el seu valor en aquesta guia

 
 
Entitat o associació:
Fundesplai
Telèfon:
934 747 465