X

Tot i la situació extraordinària que estem vivint a causa de la covid-19, són moltes les associacions i col·lectius de joves que han decidit seguir amb les seves tasques i activitats associatives coordinant-se i reunint-se en línia.

Tot seguit us presentem un recull de recursos en línia perquè l’associacionisme pugui realitzar la seva tasca telemàticament durant aquests dies de confinament. Alguns d’aquests recursos són eines lliures, vinculades i en consonància amb un ideari d’economia social i lligades a la idea que l’accés a les fonts i els recursos ha de ser oberta, amb la finalitat de garantir l’accés universal i l’interès general. I doncs, aquestes eines es caracteritzen per la seva disponibilitat oberta en usar-les i modificar-les sense cap mena de restricció.

Reunions i assemblees

 • Hangouts: aquest és el servei de missatgeria de Google, i per fer-lo servir cal tenir un compte de Google. A més, es poden fer videotrucades de manera gratuïta i sense límit de temps en converses d’un màxim de 25 persones. També ofereix funcionalitats com compartir la pantalla i disposa d’un xat propi.
 • Zoom: per tal d’accedir a aquesta eina caldrà descarregar l’aplicatiu i obrir l’enllaç del canal. Zoom ofereix converses de 100 persones en una mateixa videoconferència, però només de forma gratuïta durant 40 minuts. També permet compartir pantalla, disposar d’un xat propi, dividir la reunió en diferents grups, canviar el fons de la videotrucada, demanar el torn de paraula i gravar la conversa, entre altres.
 • Jitsi: eina de programari lliure i codi obert que permet fer videoconferències sense necessitat de registrar-se, només entrant a l’enllaç del canal. Es poden fer videotrucades de manera gratuïta i sense límit de temps de fins a 1.000 persones. També permet compartir pantalla, parlar per xat, calcular l’estadística de les intervencions i demanar el torn de paraula, entre altres. Per accedir-hi des de dispositius mòbils, sí que cal descarregar-se l’aplicació.
 • Clickmeeting: aquesta eina permet fer videoconferències gratuïtes durant 7 dies després de registrar-se. Tot i això, aquesta només permet la visualització de la persona que ha creat la reunió. A més, les videoconferències no tenen límit de temps i la poden seguir un màxim de 1.000 persones, les quals, es poden comunicar via xat.
 • StreamYard: es tracta d’un programa amb versió gratuïta per realitzar retransmissions de vídeo en Streaming per les xarxes socials, i es pot fer simultàniament en vàries d’elles. Per exemple a YouTube Live, Facebook Live, LinkedIn, Periscope i Twitch. A més, funciona des del mateix navegador sense haver de descarregar cap software. També té la possibilitat d’afegir la teva marca a les retransmissions, canviar el fons de pantalla i interactuar de diferents maneres amb el públic.

També es poden utilitzar Loomio, Mastodon i Decidim, com a eines lliures per crear discussions en línia i transformar-les en votacions i decisions col·lectives.

Gestió de tasques i projectes

Per altra banda, també és important seguir amb les tasques plantejades i/o gestionar els projectes, accions o  activitats que volem dur a terme en aquest temps de confinament o més endavant. Tot seguit us proposem un seguit d’eines col·laboratives per poder organitzar i planificar tasques a distància:

 • Trello: aplicació per gestionar i classificar tasques.
 • Taskboard: eina per gestionar i classificar tasques. Eina de programari lliure que caldrà instal·lar en un servidor.
 • Wekan: eina de seguiment de tasques i d’accions relacionades. Eina de programari lliure que caldrà instal·lar en un servidor.
 • CalDavZap: eina per gestionar esdeveniments, tasques  i recordatoris. Eina de programari lliure que caldrà instal·lar en un servidor.

Aplicacions que permeten assignar tasques a les persones de l’equip, calendaritzar i administrar els recursos dels projectes de l’entitat:

 • Asana
 • OpenProject: de programari lliure.
 • Taiga: de programari lliure.
 • MyCollab: eina de programari lliure que caldrà instal·lar-la en un servidor.

Eines lliures que permeten l’organització i la compartició d’arxius:

I també us proposem Framasoft, que compta amb diferents eines lliures per treballar col·laborativament, crear calendaris, documents col·laboratius, presentacions, entre d’altres.

Per a més recursos TIC podeu consultar el següent enllaç “Recursos TIC per al tercer sector“!

Tot i això, també caldrà tenir en compte la bretxa digital, i que totes les persones tinguin ordinador o telèfon per poder treballar telemàticament, i vetllar perquè totes les persones que participin disposin d’una bona connexió.

Per últim, també podeu aprofitar aquests dies per revisar i millorar el funcionament de la vostra entitat, unir-vos a les xarxes comunitàries del vostre entorn, conèixer les afectacions de la situació actual a l’associacionisme o formar-vos i participar de les activitats en línia de les altres entitats!

Per a més informació truqueu-nos al 93 265 52 17, escriviu-nos per WhatsApp o Telegram al 652 878 122 o bé per correu electrònic a craj@crajbcn.cat.