X

Un cop sabem què és una associació, es fa necessària una reflexió col·lectiva sobre si el projecte que teniu entre mans s’adequa o no a les característiques d’aquesta figura jurídica.

Ampliant la definició de l’article anterior, des del CJB entenem que una associació:

  • Ha de ser de base voluntària, assembleària i sense ànim de lucre.
  • No ha de ser la fórmula jurídica per iniciar un projecte empresarial o d’auto-ocupació.
  • Ha d’estar orientada a créixer i oberta a la participació de més persones, sempre respectant les particularitats i límits de cada entitat.
  • No ha de ser un projecte de 3 persones que tenen l’objectiu d’acabar lucrant-se individualment: no ha de limitar o blindar la participació de qualsevol persona que compleixi les condicions per esdevenir-ne sòcia. 
  • És juvenil quan està liderada per persones joves (fins a 35 anys, tot i que per llei fins a 29 anys).
  • Les associacions juvenils són entitats obertes que formen part d’una societat diversa i amb la seva tasca influeixen a una transformació social.

En la resolució “Defensem l’associacionisme!” es reivindica aquest model associatiu amb una finalitat social i no econòmica i que es realitza a partir del voluntariat i es desenvolupa a través de la participació i la democràcia interna.

En resum, una associació no és la via per obtenir un benefici econòmic i d’autoocupar-se les persones impulsores. Per això existeixen altres fórmules jurídiques i diferents serveis a la ciutat de Barcelona per orientar-vos sobre quines són les vies per iniciar aquest tipus de projectes! 

Què podeu fer si el format associatiu no encaixa amb el vostre projecte? 

  • Si esteu impulsant una iniciativa o projecte sense ànim de lucre és molt possible que desconegueu quina forma jurídica és la més adequada (associació, fundació, cooperativa,…). Realitzar aquest Test Idea Associativa de Torre Jussana us ajudarà a determinar si constituir  una associació és la millor opció per a la vostra iniciativa. També us serà imprescindible conèixer els avantatges i els inconvenients de constituir una associació, així com les obligacions legals i els tràmits que comporta.
  • Si teniu clar el projecte i creieu que el format idoni és una cooperativa, també podeu contactar amb Coòpolis, que acompanyen projectes en la seva posada en marxa i constitució com a cooperatives: Assessorament de Coòpolis

Per tal de consolidar la vostra iniciativa, us recomanem seguir llegint i fer un plantejament inicial abans de desenvolupar-la. També us animem a demanar un assessorament gratuït a info@crajbcn.cat, trcant al 93 265 52 17 o per Telegram o WhatsApp al 652 87 81 22.