Persones encaixant peces d'un puzzle CRAJ
X
Persones encaixant peces d'un puzzle CRAJ

Abans d’aprofundir en la vostra idea, un aspecte molt adient a tenir en compte és saber si ja existeix alguna associació, col·lectiu o cooperativa que sigui similar a la vostra iniciativa per tal de no crear un ‘clon’, i intentar unificar esforços i optimitzar recursos perquè l’impacte sigui major, ja que té poc sentit fer diverses entitats que fan el mateix

Per tant, el primer pas serà revisar si la idea de la iniciativa és innovadora o si pel contrari, ja existeixen iniciatives similars on podeu sumar-vos o dur a terme la vostra activitat mitjançant una altra entitat. Per tal de realitzar aquest pas podeu consultar el Cens d’associacions i col·lectius del CRAJ o el Cercador d’entitats Juvenils de la Generalitat de Catalunya.

Per altra banda, aquest exercici de recerca d’entitats el podeu ampliar i també us pot servir per agafar idees per la vostra iniciativa i per crear xarxa amb diferents entitats, ja siguin del mateix àmbit d’actuació o del mateix territori o no.

A més, a l’hora d’iniciar el vostre projecte, cal que analitzeu bé la idea d’origen, si prové d’haver detectat una necessitat o oportunitat al vostre entorn, i si aquesta iniciativa us motiva. Caldrà ser realista i valorar quantes persones haureu de ser per tirar endavant el projecte i els recursos que necessitareu.

Preguntes primordials

Una vegada tingueu clar tot això, caldrà definir entre totes les persones implicades els següents aspectes inicials: 

  • Qui som 
  • Què farem
  • Per què (objectius) 
  • Com ho farem (projecte/pla estratègic/activitats) 
  • On ho farem
  • A qui anirà dirigida la nostra activitat? (públic objectiu) 
  • Missió: tenir clar allò que justifica la nostra existència.
  • Visió: allò que es vol aconseguir, més aviat de forma utòpica. 
  • Valors: allò que fonamenta, transmet la nostra identitat i que ens defineixen com agents transformadors, com per exemple: feminismes, interculturalitat, sostenibilitat, etc.

A més, caldrà tenir clar en aquest moment si la vostra iniciativa tindrà moviments econòmics i quina serà la finalitat d’aquests. Amb aquest últim punt, caldrà definir quina forma jurídica és més adient pel projecte que us plantegeu, en cas de voler oficialitzar la iniciativa o si voleu simplement ser un col·lectiu, sense registrar-se i sense moviments econòmics. 

Si voleu seguir llegint sobre això, us recomanem els articles: “Associació o col·lectiu? Tràmits per constituir una associació” o “Associació o cooperativa?”, que publicarem properament. 

És important que consensueu entre totes les respostes a tots aquests aspectes per tenir clar cap a on voleu anar i evitar possibles malentesos. Així mateix, si poseu per escrit les respostes a aquestes preguntes, estareu avançant feina que després us servirà, si cal, per fer els vostres estatuts, ideari, codi ètic, entre d’altres. I per si en algun moment voleu presentar-vos a una convocatòria de subvencions, o si simplement voleu explicar a algú que no us coneix què feu.

Teniu una idea? Infografia de constitució d'associacions CRAJ

Per tal de veure el que s’ha mencionat fins ara, us presentem una infografia que us resultarà molt útil a l’hora de valorar la idea que teniu i si el tipus d’iniciativa que us plantegeu i les motivacions de les mateixes encaixen en la fórmula jurídica d’una associació o no. 

La infografia planteja diferents qüestions i en funció de la resposta deriva a diferents opcions. Si la situació que es planteja en cada punt és un sí, es posa un tick (√) a la rodona verda i se segueix el recorregut, si pel contrari el més honest és no marcar (√), us recomanem que llegiu els consells de sota encapçalats per una creu! 

Us recomanem omplir i seguir el recorregut de la infografia de la mà d’una tècnica del CRAJ. Ho podeu fer demanant-nos un assessorament gratuït a info@crajbcn.cat o bé trucant al 93 265 52 17.