Oci alternatiu CRAJ 1
X
Oci alternatiu CRAJ 1

Us interessa conèixer quin tipus d’activitats realitzen les entitats juvenils d’oci alternatiu i cultura dispersa? Coneixeu exemples d’aquestes? 

A continuació, es descriuen algunes de les més destacades en l’actualitat en el panorama associatiu català. Una classificació basada en l’aportació de les entitats juvenils que participen a l’Espai de treball Univers alternatiu del Consell de la Joventut de Barcelona. 

Seguiu llegint per conèixer aquesta classificació!

Manga-Anime

El Manga-Anime gira al voltant de la cultura japonesa i els seus productes culturals. Podem definir el Manga (漫画) com l’abreviatura en japonès de còmics i l’Anime (アニメ) fa referència a l’estil d’animació originari del Japó, amb personatges i fons distintius. 

A Catalunya ha tingut una forta influència per l’emissió de moltes sèries d’animació  i actualment a Barcelona se celebra el Manga Barcelona, la fira més gran de Manga d’Espanya, on participen moltes associacions. El Manga-Anime està també molt relacionat amb el Cosplay (disfressar-se de personatges de manga), els còmics i sèries d’anime i els videojocs.

Alguns exemples: Detectiu Conan, One Piece, Naruto, Death Note, Bleach, Mi vecino Totoro. El castillo ambulante…

Videojocs

Són jocs virtuals que es juguen a través d’una consola de joc, ordinador, PDA, telèfon mòbil, etc. Hi ha infinitat de tipologies diferents, tant individuals com col·lectius, de diverses temàtiques i objectius… així que és pràcticament impossible que no trobis el teu!

En l’àmbit associatiu, existeixen entitats amb objectius específics com la preserva dels videojocs antics, la defensa de les dones dins del món dels videojocs o la creació de comunitats i tornejos al voltant de videojocs específics. En els darrers anys s’han posat de moda els E-Sports, que són competicions de videojocs, cada cop més, professionalitzades. I també els streamings (visualitzacions en directe) dels jugadors en plataformes en línia.

Alguns exemples: Counter Strike, Pokemon, Zelda, League of Legends, Valorant, Fortnite, Age of Empires, Mario Bros, Sonic…

K-POP

El K-pop és un gènere musical que inclou diversos estils com la música dance electrònica, hip-hop, rap, rock o R&B i que es refereix específicament a la música popular de Corea de Sud. Es caracteritza pels seus vídeos musicals i les coreografies, i tota una comunitat al darrere que ha generat una cultura pròpia.

És freqüent trobar grups de joves ballant K-POP, ja que s’ha popularitzat molt aquest tipus de música i els grups que la interpreten. Hi ha nombrosos col·lectius que queden per preparar-se actuacions i participar en concursos de ball.

Alguns exemples: BTS, Super Junior (grups masculins) i BlackPick, Girls’ Generation (grups femenins)…

Esports Alternatius

Els esports alternatius són aquells que sorgeixen com a alternativa als esports tradicionals, més populars i convencionals. N’hi ha tants que només ens centrem en aquells que practiquen les entitats d’oci alternatiu i cultura dispersa. L’origen és molt diferent: per exemple de jocs o esports tradicionals renovats, de pel·lícules fantàstiques, de recreacions medievals, etc.

Pel que fa a les tipologies, n’hi ha de molt diverses, com aquells centrats en la simulació d’enfrontaments armats (Airsoft, Paintball), la lluita recreativa medieval (Softcombat), aquells que utilitzen equipament electrònic (Laser Tag) o partides de jocs esportius amb un component de rol en viu (Jugger o Rol en viu combatiu). 

Alguns exemples: Softcombat, Lluita recreativa medieval, Paintball, Airsoft, Laser Tag, Jugger, Quidditch…

Per a més informació

Per conèixer la resta de tipus d’oci alternatiu i les seves característiques, podeu consultar l’article: Endinsem-nos en l’oci alternatiu (I): tipus i característiques.

I si voleu saber quines entitats juvenils hi ha a Barcelona en l’àmbit d’oci alternatiu i cultura dispersa, no us perdeu aquest altre article: Endinsem-nos en l’oci alternatiu (III): entitats juvenils

Per últim, si sou una associació o col·lectiu de joves de Barcelona i teniu qualsevol dubte o voleu més informació sobre el tema, truqueu-nos al 93 265 52 17, escriviu-nos per WhatsApp o Telegram (652 878 122) o bé envieu-nos un correu a craj@crajbcn.cat!