Oci alternatiu CRAJ 2
X
Oci alternatiu CRAJ 2

Avui en dia són moltes les opcions d’oci alternatiu i cultura dispersa que s’ofereixen i cada cop són més les entitats juvenils relacionades amb aquestes temàtiques. Amb l’objectiu de donar a conèixer més de prop aquestes entitats i quin tipus d’activitats realitzen, hem elaborat alguns articles al voltant d’aquesta temàtica. 

Les aportacions de diverses entitats juvenils de Barcelona i la participació de l’Espai de treball d’Univers Alternatiu* del Consell de la Joventut de Barcelona han estat claus en la realització d’aquests. 

Si teniu ganes de participar en una entitat relacionada amb aquests temes, si sou una entitat i us plantegeu conèixer entitats d’oci alternatiu per col·laborar-hi o fer xarxa o bé si simplement voleu conèixer més sobre aquest àmbit, us animem a seguir llegint!

A continuació, detallem alguns tipus d’activitats d’oci alternatiu i cultura dispersa, així com exemples d’aquestes: 

Jocs de taula

Són jocs físics en els quals una o més persones interaccionen amb diferents elements com un taulell, baralla de cartes, set de daus, llosetes, comptadors per tal d’aconseguir una sèrie d’objectius determinats que constitueixen la condició de victòria. Per tal de poder aconseguir aquests objectius, poden intervenir elements com l’atzar, l’estratègia, la memòria o la interacció entre les jugadores, en major o mesura. 

En funció de les mecàniques del joc es pot distingir entre: competitius, cooperatius, party games, abstractes, lògica, puzles, wargames, cartes, cartes col·leccionables, ameritrash, eurogames, infantils, push your luck, etc.

Alguns exemples: el Catan, les cartes Magic: The Gathering, el Carcassonne, el Virus!, el Bang!, el Sushi Go!, el Dixit…

Jocs de rol

Els jocs de rol són una experiència de narració compartida on les jugadores interpreten diferents personatges (generalment cadascuna un de diferent) i interaccionen amb una història creada per un/a màster. La història sol tenir un plantejament inicial, però el final és indefinit i dependrà de les accions i decisions que prenguin les jugadores. El paper del/la màster és adaptar el curs narratiu de les diferents escenes, proposar reptes, combats, misteris… i donar vida als personatges secundaris.

No hi ha guanyadores ni perdedores, l’interès consisteix a veure com evoluciona la història de cadascun dels personatges a mesura que la campanya (conjunt de partides dins d’una mateixa història) avança. També, el rol té un component molt alt de presa de decisions, ja que en tot moment les jugadores han d’estar decidint què fer quan el màster les sotmet a diferents situacions, de les quals han d’intentar sortir-ne amb èxit.

Alguns dels jocs de rol poden presentar mapes, escenografia o miniatures per representar millor el curs de la partida.

Alguns exemples: Dungeons and Dragons, Fiasco, Hora de Aventuras, Anima, Paranoia, La Crida de Cthulhu…

Rol en viu

El rol en viu és molt proper al teatre d’improvisació, ja que és el mateix jugador/a qui es converteix en el personatge, i a més, fa les accions amb el seu mateix cos i amb les seves paraules. Es diferencia dels jocs de rol bàsicament en la manera d’expressar les accions del personatge.

Igual que en els jocs de rol que no són en viu, no hi ha guanyadors ni perdedors i l’interès consisteix a veure com evoluciona la història de cadascun dels personatges a mesura que la partida avança.

En els rols en viu se sol cuidar molt l’entorn i la posada en escena de la partida. Malgrat que hi poden haver jocs amb un perfil més casual, és habitual que les persones vagin vestides i caracteritzades, alhora que hi hagin decorats i elements dissenyats segons l’ambientació escollida.

És difícil posar exemples ja que cada partida és única i irrepetible, i són qui juga i el/la màster (si n’hi ha) els que creen la història! Poden tractar-se de partides ambientades en la vida real, en llibres i pel·lícules o en el món d’algun joc de rol de taula.

Wargames

Un joc de guerra, també anomenat wargame o joc de simulació de conflictes és un tipus de joc, habitualment de tauler o de miniatures, en què dos o més jugadors simulen un conflicte militar, una campanya o una batalla concreta, ja sigui des d’un punt de vista tàctic, operacional, estratègic o gran estratègic. També existeix la modalitat de wargame en viu i a través de videojocs. 

1. Wargames de miniatures: Els wargames de miniatures acostumen a utilitzar models en miniatura, metàl·lics o de plàstic, i escenografia acurada del terreny on es desenvolupa l’acció. Les regles dels jocs de miniatures s’utilitzen per a qualsevol batalla d’un determinat període o ambientació, de manera que es poden jugar molts escenaris diferents amb el mateix manual.

Habitualment el moviment de les miniatures sobre el terreny i l’efecte dels enfrontaments es determina a partir de la distància mesurada amb una cinta mètrica; alguns wargames utilitzen taulers hexagonals o quadriculats. La resolució de combats s’acostuma a resoldre amb tirades de daus o taules de resultats. 

2. Wargames de tauler: Els jocs de guerra de tauler acostumen a representar les unitats militars, exèrcits o altres elements d’un conflicte en forma de fitxes (cubs o discs de fusta, per exemple), que es poden desplaçar pel tauler que representa l’escenari, en funció de regles determinades, sovint específiques de cada joc particular. En general aquests wargames representen un únic conflicte, batalla o campanya de forma exclusiva amb les regles de les quals disposa el manual. Els elements bàsics d’aquest tipus de jocs són mapa, daus, cartes i fitxes entre altres.

Alguns exemples: Warhammer, Infinity, X-Wing, La guerra del Anillo, Risk… 

Per a més informació

Seguiu llegint més tipus d’oci alternatiu i les seves característiques en l’article: Endinsem-nos en l’oci alternatiu (II): tipus i característiques.

I si voleu conèixer les entitats juvenils actives a Barcelona en l’àmbit d’oci alternatiu i cultura dispersa, no us podeu perdre aquest article: Endinsem-nos en l’oci alternatiu (III): entitats juvenils! 

Per últim, si sou una associació o col·lectiu de joves de Barcelona i teniu qualsevol dubte o voleu més informació sobre el tema, truqueu-nos al 93 265 52 17, escriviu-nos per WhatsApp o Telegram (652 878 122) o bé envieu-nos un correu a craj@crajbcn.cat!

*La classificació s’ha realitzat a l’Espai de treball d’Univers Alternatiu del Consell de Joventut de Barcelona el 8 de maig de 2019.