X

Davant la situació adversa que vivim, han proliferat arreu del territori moltes iniciatives comunitàries de suport mutu, posant en valor la solidaritat i l’autoorganització popular.

Per a les associacions, col·lectius, xarxes i moviments socials això no és nou, de fet la pròpia existència d’aquestes en el territori ha facilitat les iniciatives i la seva vertebració, sent en molts dels casos les impulsores dels grups de suport.

Quins grups de suport existeixen?

Els grups de suport s’han estès per molts barris i viles. Suport no només per cobrir necessitats veïnals com tenir cura d’infants, fer les compres o tirar la brossa de persones de risc, sinó també en temes d’assessorament laboral, sanitari, psicològic i de tota mena! 

En aquest mapa es poden consultar totes les Xarxes de suport veïnal així com els col·lectius de defensa del dret a l’habitatge.

També existeixen xarxes de col·lectius específics com la “Red de cuidados antirracistas”, centrada en ajudar a persones que estan en situació d’extrema vulnerabilitat, com són persones migrades  sense papers o en situació de precarietat legal, persones que viuen amb malalties cròniques i especificitats de diversitat corporal discapacitants, menors de 21 anys o persones amb infants a càrrec i/o pocs recursos. 

I és que les conseqüències de la situació actual no són les mateixes per a tothom. En aquest sentit, hi ha moltes iniciatives de sensibilització, solidaritat i suport mutu.

Demandes socials i iniciatives de suport

El sector agroecològic

Un altre sector que s’ha vist molt afectat és el de la petita pagesia. Arran de Terra i Pam a Pam han fet un recull de contactes de productors/es i petits/es distribuïdors/es del sector agroecològic que es troben en dificultats amb aquesta situació per facilitar l’enllaç amb consumidors/es que vulguin abastir-se de producte local ara i tots els dies de l‘any: Abastiment agroecològic. 

També hi ha un espai de suport mutu agroecològic, iniciatives per consumir agroeco i propostes pels grups de consum. De la mateixa manera es suma la cooperativa Opcions amb la campanya #TotesATaula, que consisteix en crear un fons per comprar aliments de les iniciatives agroecològiques locals i donar-los als col·lectius que es troben en situació vulnerable. Unió de pagesos ha engegat “Pagesia a casa”: compra directa d’aliments de proximitat als productors. La ciutadania pot accedir a 250 pagesos que ofereixen 90 aliments frescos.

D’alta banda, algunes organitzacions han impulsat un manifest per reivindicar que cal mantenir l’horta d’autoconsum com a un dels pilars de la sobirania alimentària que és, en relació a la prohibició d’anar als horts particulars i comunitaris.

Aquí es pot llegir el manifest i adherir-se, també per entitats: Cal mantenir l’horta d’autoconsum! De fet, en pocs dies Protecció Civil ja ha rectificat i ara és possible anar als horts d’autoabastament, una gran victòria, exemple de que organitzades es poden canviar moltes coses!

El Pla de Xoc social

Unes quantes organitzacions han impulsat el Pla de Xoc Social, una sèrie de propostes urgents per protegir la majoria de la societat, i en especial, la classe treballadora, des de la solidaritat, l’organització col·lectiva i la mobilització. Aquí es poden llegir les propostes urgents de cada àmbit i també les gairebé 300 entitats que s’han adherit a la campanya. Les entitats que es vulguin sumar al pla de xoc només han d’omplir el formulari d’adhesió

Entre les propostes, una especialment forta és la que demana la suspensió dels lloguers, hipoteques i subministraments bàsics. En aquest sentit s’ha impulsat a tot l’estat una Vaga de lloguers a partir del passat 1 d’abril a través de la web suspensionalquileres.org. Les entitats es poden adherir a la campanya en aquest enllaç: adhesions a la vaga de lloguers i els particulars signar la petició de suspensió dels lloguers mentre duri la crisi a Change.org.

Altres recursos d’interès