Skip to Content

Plantilla de memòria d’activitats d’una associació per ser declarada d’utilitat pública
Número: 51

L’obtenció de la declaració d’utilitat pública permet a les associacions o federacions gaudir d’uns drets i les compromet a complir unes obligacions. Ambdues estan regulades per una normativa específica. D’entrada, podem avançar que la utilitat pública possibilita l’accés al mateix règim fiscal especial del què gaudeixen les fundacions. Es pot sol·licitar en qualsevol moment, sempre que l’associació estigui constituïda, inscrita i en funcionament almenys durant els dos anys immediatament anteriors a la presentació de la sol·licitud.

El marc legal bàsic de la declaració d’utilitat pública el trobem en els articles 32 a 36 de la Llei Orgànica 1/2002, mentre que les qüestions sobre el procediment i tramitació queden desenvolupades en el Reial decret 1740/2003, de 19 de desembre, sobre procediments relatius a associacions d’utilitat pública. Pel que fa a les exempcions i als beneficis, els podem trobar a la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense finalitats lucratives i dels incentius fiscals al mecenatge.

A continuació teniu el model de memòria en PDF que facilita el Departament de Justícia. Aquí l’enllaç amb la informació del tràmit, que de moment no es permet fer en línia: Declaració d’utilitat pública de les associacions o federacions. Per a més informació podeu consultar la Fitxa temàtica núm. 74 – La declaració d’utilitat pública per a una associació.

Com fer servir la plantilla? 

Trobareu la plantilla en format PDF emplenable. Per poder descarregar i emplenar adequadament els formularis en format PDF és necessari que disposeu d’un lector d’arxius PDF. En aquest enllaç podeu trobar tots els certificats que facilita el Departament de Justícia: Documents associacions.

Recursos d’interès relacionats

Us recomanem les següents publicacions i materials:

Per a més informació

Si sou una associació o col·lectiu de joves de Barcelona i teniu qualsevol dubte sobre gestió associativa ens ho podeu consultar trucant al 93 265 52 17 o escrivint-nos per Telegram o WhatsApp (652 87 81 22) o per correu electrònic a info@crajbcn.cat. No dubteu en contactar-nos!

DESCÀRREGUES