Skip to Content

Plantilla de certificat de donacions

A continuació us presentem un certificat que acrediti les donacions a entitats no acollides a la llei de mecenatge, que són en la seva majoria les entitats juvenils.

La Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats no lucratives i dels incentius fiscals al mecenatge estableix un règim supletori al general per a determinades entitats no lucratives, que a través del Model 036 (vegeu la Fitxa temàtica núm. 65 – Model 036) es vulguin acollir als beneficis de la llei, sempre que compleixin els requisits.

Entitats acollides a la llei

El nombre d’entitats que es poden acollir a la llei és limitat, ja que només s’habilita aquesta possibilitat a les entitats que treballen pel que s’anomena l’interès general o bé comú, i a més el tenen reconegut com són:

  • Les fundacions 
  • Les associacions declarades d’utilitat pública
  • Les ONGDs (organitzacions no governamentals de desenvolupament)

Aquestes tindran una sèrie de beneficis, entre els quals una major deducció en les donacions realitzades per part de persones físiques i jurídiques.

Entitats no acollides a la llei

Les entitats que no es puguin acollir per definició o per opció al règim fiscal del mecenatge, que són les que ens ocupa aquesta plantilla, i la majoria de les entitats juvenils, ja que en la seva majoria no estan declarades d’utilitat pública, tenen la possibilitat de generar un certificat de la donació que comporta una deducció en la declaració de la renda de la persona donant.

Aquesta acreditació només serveix per a les donacions realitzades per les persones físiques, com s’explica detalladament:

Si la persona donant és una persona física, pot presentar el certificat emès per l’entitat en la seva declaració de la renda, donant-li dret a deduir un 10% del valor del donatiu, a la quota de l’IRPF del donant. Aquesta deducció té una limitació del 10% de la seva base liquidable sense possibilitat que, si se sobrepassa aquest límit, la deducció pugui ser aplicada en els anys següents, un límit al qui només haurà d’estar atenta la persona física.

En el cas que el donant sigui una persona jurídica no té dret a cap deducció

És per això que les associacions que no s’acullen a la llei de mecenatge, acaben tendint a sol·licitar donacions per part de persones físiques i no de les jurídiques, ja que d’aquesta manera poden publicitar entre les persones físiques la deducció que tindran en la declaració de la renda si fan un donatiu a l’entitat, a diferència de les empreses que no n’obtindran cap. 

Aquestes donacions habitualment es promocionen a través de la web o a través de campanyes de micromecenatge o crowdfunding. Aquesta acreditació es fa mitjançant una certificació, que ha de complir uns determinats requisits establerts en l’article 6.1 del Reial decret 1270/2003.

Pel que fa a la presentació de totes les donacions de l’entitat, les entitats que no s’acullen a la llei de mecenatge serà suficient que emetin aquest certificat que acrediti les donacions de persones físiques, sense haver de presentar cap model a l’Agència Tributària.

Com fer servir la plantilla? 

Trobareu la plantilla en 2 formats descarregables (.odt i .docx) i en 1 online (Drive). Pel que fa al format online, us recomanem que dupliqueu l’arxiu per poder fer-lo servir des de la vostra unitat (des del menú superior: ‘Fitxer’ > ‘Fes una còpia”).

A més, tingueu en compte la següent llegenda: 

  • Text en vermell: tot allò que heu de modificar o omplir. 
  • Comentaris al marge: recomanacions, explicacions o aclariments per facilitar la comprensió de la plantilla. 

Recursos d’interès relacionats

Us recomanem les següents publicacions i materials:

Per a més informació

Si sou una associació o col·lectiu de joves de Barcelona i teniu qualsevol dubte sobre gestió associativa ens ho podeu consultar trucant al 93 265 52 17 o escrivint-nos per Telegram o WhatsApp (652 87 81 22) o per correu electrònic a info@crajbcn.cat. No dubteu en contactar-nos!

PLANTILLA ONLINE

DESCÀRREGUES