Skip to Content

Recursos sostenibles

Introduexi la paraula o text per cercar dins l'apartat Recursos sostenibles

Més recursos sostenibles

El taulell de Recursos Sostenibles és una ampliació del Taulell d’anuncis i recursos específicament en l’àmbit de la sostenibilitat. Com tot, pretén ser una eina més per facilitar la feina de les associacions. Podreu trobar des de com muntar un hort urbà fins a app sostenibles o documents interessants de treballar.

Us recordem que el taulell va dirigit a joves, grups i associacions sense afany de lucre, i, per tant, no hi trobareu anuncis amb continguts comercials. Malgrat tot, us suggerim que doneu un cop d’ull a l’apartat de normes de publicació abans d’enviar-nos el vostre anunci.

6 idees per fer un estiu + sostenible

Descripció anunci:

El ritme diferent de l’estiu és inspirador per a ajudar-nos a introduir canvis en els nostres hàbits i ser més sostenibles. En planificar l’agenda de l’estiu de segur apareixeran excursions, concerts, festes majors, mar, pobles i muntanya. Cadascun d’aquests moments el podem aprofitar per conèixer i implicar-nos en associacions ambientals i en els projectes de conservació de la natura i millora del medi ambient; o fins i tot, de ser-ne l’impuls per a alguns de nous.

1. Voluntariat Ambiental 

L’activitat de les ong ambientals no es para a l’estiu: l’Adenc de Sabadell necessita un cop de mà pel manteniment de les plantacions de recuperació del bosc de ribera els mesos de més calor; a la Muntanya d’Alinyà es prepara un cens de gall fer amb voluntariat, el 13 de juliol, organitzat per la Fundació Catalunya La Pedrera; la mateixa Fundació preveu una jornada d’erradicació d’espècies invasores als cingles de Tavertet el 19 de juliol. Recordeu, que podeu formar part de la Xarxa de voluntariat pel seguiment de tortuga babaua a les platges de Tarragona. El Gepec i l’Associació Ambiental La Sínia coordinen els diversos grups de voluntariat a les platges de La Móra, cala Jovera, Tamarit, Altafulla, Torredembarra, Creixell i Roda de Barà. Per participar podeu enviar un missatge a voluntarisfaunamarinatarrragona@gmail.com

El 8 de juliol l’Associació Mediambiental La Sinia organitza un Big Jump al riu Gaià. El Gepec ha fet una crida de voluntariat per realitzar un cens de lliri de mar a la platja de Torredembarra, el 6 d’agost. Al Pirineu, l’Associació Gestió Natura organitza una neteja el bosquet d’Alp, diumenge 9 de juliol. Mentre que a les Garrigues, a Juneda, l’Associació de Defesa del Patrimoni Natural de Juneda, té previstes 2 jornades de voluntariat per fer tasques de manteniment del paisatge de les banquetes: el 25 de juliol, i el 2 d’agost. A Amposta la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes ha iniciat un projecte per la creació d’un nou pulmó verd, amb la recuperació del Barranc.

Et recomanem seguir l’agenda de les entitats ambientals, el portal voluntariatambiental.cat i les xarxes socials de la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya.També buscar en el teu poble quina és l’associació ambiental, l’associació excursionista o l’associació veïnal o juvenil, per ajudar-los a tenir cura del medi ambient de la contrada. I, perquè no, a impulsar tots plegats una festa major sostenible.

2. Participa en projectes de conservació de la natura

Pots viure uns dies participant en les tasques de voluntariat al projecte demostratiu d’agricultura ecològica i conservació de la natura de Seo Bird Life a Riet Vell, al Delta de l’Ebre. L’Associació Boscos de Muntanya organitza estades als boscos de Pirineu per  destinades a la preservació i la millora dels boscos i paisatges tradicionals de muntanya, al Pirineu Català. L’Associació Garraf Coopera treballa durant el mes de juliol en un camp de treball per la recuperació dels camins ramaders a l’Ortoll.

3. Ecoturisme

Arrèlia és una iniciativa d’economia social de les ONGs ambientals, amb la que us conviden a planificar una estança ecoturística amb valor afegit. Gaudir de la natura i el paisatge acompanyats de les ong’s que treballen en projectes de conservació i custòdia, és una experiència enriquidora amb la qual, a més a més, es dóna suport a la conservació de la natura i al desenvolupament de l’economia local.

4. Ciència Ciutadana

Podem aprofitar les sortides en la natura, al mar o a la muntanya, per aportar informació valuosa en projectes de ciència ciutadana. Observadors del Mar, Fenotipe, IASTracker, i Naturalist o la Wikipedra són algunes d’elles.

5. Canvi d’hàbits: sigues agent de canvi

Les vacances són un bon moment per entrenar-se per ser un o una “zero-waster”. Viure sense generar residus és una de les tendències més sostenibles. La Fundació Rezero et pot ajudar a trobar trucs i idees. Amb els Espigoladors pots aprendre receptes d’aprofitament per posar en pràctica a l’estiu i aconseguir no malbaratar el menjar. També pots acompanyar-los en les espigolades pels camps, i rescatar aliments perfectament comestibles de ser llançats. Bicicleta i estiu són un binomi inseparable: consolida aquesta relació portant-la fora del lloc d’estiueig. El Bicicleta Club de Catalunya i la Cooperativa Biciclot t’ajuden a saber el que necessites. 

6. I els infants? 

Les entitats ambientals ofereixen casals, campaments i camps de treball natura, en els que els infants poden gaudir de l’estiu mentres aprenen i coneixen de la natura com a petits naturalistes o cientifics i científiques del mar.  

Entitat o associació:
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Telèfon:
932 130 890
Email:
info@xvac.cat
Llegir més

Tallers gratuïts sobre energia. Carrega’t d’energia

Descripció anunci:

L’energia ha passat de ser un àmbit sectorial de treball a convertir-se en un eix prioritari de la ciutat.

L’Ajuntament de Barcelona impulsa un nou model energètic més sostenible, que no depengui del consum de combustibles d’origen fòssil, altament contaminants.

Un nou model que redueixi el consum d’energia, augmenti l’eficiència energètica, afavoreixi la producció d’energies netes a Barcelona i les posi a l’abast dels ciutadans.

A Barcelona, la ciutadania és al centre de les polítiques municipals. Per això volem fer-la protagonista d’aquesta transformació de gran abast, incrementant la cultura energètica dels ciutadans i capacitant-los per participar activament en aquest futur sostenible. Amb aquest propòsit l’Ajuntament de Barcelona impulsa el programa Carrega’t amb Energia, que té com a objectius:

 • Implicar i apoderar la ciutadania en la transició cap a la sobirania energètica.
 • Assolir un canvi d’hàbits real en l’ús i generació de l’energia.
 • Incrementar l’estalvi, l’eficiència, l’ús racional de l’energia.
 • Augmentar la generació energètica a partir de l’aprofitament d’energies renovables.

 Per a fer-ho ofereix un catàleg de tallers gratuïts per a equipaments públics i socials de la ciutat.

Els tallers que s’ofereixen tenen una durada de 90 minuts i es dirigeixen a població adulta interessada, no necessàriament amb coneixements previs en la matèria. Són els següents:

 • Desmuntant les factures de gas i electricitat!
 • L’electricitat a règim!
 • Mesures per a la millora energètica a la llar
 • Renovables a la llar
 • Funcionament i impacte dels comptadors intel·ligents
Entitat o associació:
Programa Carrega't d'energia
Telèfon:
634 525 608
Llegir més

Quantes ampolles de plàstic d’un sol ús fas servir a l’any?

Descripció anunci:

Greenpeace t’ajuda a calcular la teva petjada en plàstic. Conèixer la xifra és el primer pas per a poder-la reduir, evitant-te l’ús i exigint alhora un sistema de retorn d’envasos.

Una senzilla calculadora et pregunta quants refrescos envasats prens a la setmana, quantes canyetes uses i llances o quants cafès en gotet de plàstic et prens. Ser conscient de les xifres anuals que una sola persona pot generar, permet reflexionar sobre l’elevat nivell que té el plàstic d’un sol ús en el nostre model de vida i de consum.

Greenpeace estima que fins a 12,7 milions de tones de plàstic acaben en els mars cada any. La calculadora forma part d’una campanya per reclamar als governs i a les empreses la reducció dels residus de plàstic. El reciclatge continua essent un percentatge minoritari, i Greenpeace, com moltes altres entitats ambientals de diversos països, reclama el sistema de retorn d’envasos també per a ampolles de plàstic.

A Catalunya el 28 de juny es presenta l’Estudi sobre la viabilitat tècnica, ambiental i econòmica de la implantació d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) per als envasos de begudes d’un sol ús. L’objectiu final és el d’incrementar el reciclatge del màxim de materials d’alta qualitat, i reduir al mínim possible els residus d’envasos que van a abocador, incineradora o que són llençats al medi natural, acabant abandonats en boscos, platges, o al mar. Les entitats ambientals estan convidades a participar en la sessió, en la que cal inscriure’s a través d’aquest link.

Llegir més

Pel dia Mundial del Medi Ambient… Posa’t verda!

Descripció anunci:

Des del Grup de Treball de Sostenibilitat del Consell de la Joventut de Barcelona volem saber què fan les entitats juvenils de la ciutat i la gent jove per ser més sostenible! Només heu de:

 • Enviar-nos o penjar a les xarxes un vídeo d’un minut com a màxim o una foto on s’expliqui què feu a tìtol personal, a la vostra entitat o al vostre lloc de feina per ser més sostenibles.
 • Etiquetar els vostres vídeos o fotos amb el hashtag #POSATVERDA.
 • Quan? Aquesta campanya la durem a terme entre el 5 de juny (Dia Munidal del Medi Ambient) i l’11 de juny. Però si voleu, ja podeu començar a enviar-nos vídeos o fotos al correu sostenibilitat@cjb.cat.

Entre tots i totes volem omplir les xarxes de bones pràctiques per ser més sostenibles! Ens ajudeu?

Entitat o associació:
Consell de la Joventut de Barcelona
Telèfon:
932 654 736
Email:
cjb@cjb.cat
Llegir més

Concurs de Cobertes Verdes

Descripció anunci:

L’Ajuntament  posa en marxa el concurs de cobertes verdes, una iniciativa per aconseguir 10 nous terrats verds  i difondre els seus beneficis , tant per a la ciutat com per als edificis a on se situïn.

Les cobertes verdes són uns dels elements claus per aconseguir una ciutat més verda i sostenible, tal i com s’estableix en les mesures de govern com Pla del Verd i la Biodiversitat de Barcelona 2020 i el Programa d’Impuls a la Infraestructura Verda Urbana.

S’atorgaran subvencions per a l’execució de 10 cobertes verdes a la ciutat, prioritàriament en edificis d’habitatge, però també altres edificis amb un fort impacte paisatgístic o que puguin generar una millora de caràcter col·lectiu i social.

Es farà una primera selecció de 50 propostes que comptaran amb una primera ajuda de 1.500€ per a l’elaboració dels treballs tècnics previs. D’aquests 50 projectes, s’escolliran 10 propostes finalistes, que rebran una subvenció de fins al 75% del cost que puguin tenir totes les actuacions i estudis tècnics necessaris (projecte, taxes, impostos…) fins a un límit de 100.000€ per cada coberta.

Aquest concurs sorgeix gràcies a la iniciativa del grup de treball “Cobertes Mosaic”,  format per organitzacions signants del Compromís Ciutadà per a la Sostenibilitat 2012-2022 (membres de la xarxa Barcelona + Sostenible) que treballen per tirar endavant iniciatives  de manera col.laborativa per a fer de Barcelona una ciutat més habitable.

Consulteu el projecte de Cobertes Mosaic

NOTA: La convocatòria s’obrirà un cop s’hagi publicat l’aprovació definitiva de les bases.

Llegir més

5 anys del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022

Descripció anunci:

Enguany es compleixen 5 anys des de la publicació del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 i des de Barcelona + Sostenible i la Fàbrica del Sol estan organitzant una sèrie d’actes per celebrar l’equador del Compromís. El moment culminant tindrà lloc durant la darrera setmana de novembre amb els següents esdeveniments:

 • Jornada Ajuntament + Sostenible (dimarts 28/11/2017), amb el personal de les dependències i serveis municipals
 • Convenció de Signants (dijous 30/11/2017), adreçada a tota la xarxa B+S (escoles, entitats, empreses, institucions, comerços)
 • Festa de la Sostenibilitat (cap de setmana 2-3/12/2017). Amb motiu de la reforma de La Fàbrica del Sol, se celebrarà amb tota la ciutadania la inauguració de l’equipament. Tots els membres de la xarxa B+S hi sou especialment convidats. 

Voleu formar part del grup de treball Convenció 2017?

Per tal d’avaluar el grau d’assoliment dels objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 en els darrers 5 anys i promoure l’acció conjunta dels propers 5 anys, volem crear  un grup de treball de valoració dels avenços i identificació de reptes pendents.

Formar part del grup de treball implica la revisió i aportació de continguts sobre documentació, la participació en dues sessions de treball i en la jornada de la Convenció de Signants, amb el següent calendari:

 • Juliol-Agost. Revisió i lectura de documentació aportada per la Secretaria B+S.
 • Setembre. 1a sessió del grup de treball: avaluació, diagnosi i brainstorming de reptes.
 • Octubre. 2a sessió del grup de treball: priorització de reptes i propostes d’organització per assolir-los.
 • 30 de novembre. Implicació en la Convenció de Signants.

Si esteu interessats en formar-ne part, responeu aquest breu formulari. A partir dels resultats d’aquesta consulta, s’organitzarà el grup de treball. Al juliol es concretaran les dates i s’obriran les inscripcions.

Seguim treballant per un món més sostenible!

Entitat o associació:
Barcelona + Sostenible
Telèfon:
93 256 25 93
Llegir més
Pàgina 1 de 612345...Última »