Carregant mapa...

Data/Hora
Date(s) - 29/04/2017
19:00 - 21:00

Localització
Ateneu Popular 9 Barris

0


El 29 d’abril, a l’Ateneu Popular 9 Barris, abans del concert d’aniversai, tindrem un nou #DebatsDirecta: “Repensem una cultura per a totes”.

Hi participaran:

  • Mar Estrela: Membre de les Falles Populars i Combatives de València
  • Anna Cerdà: Gestora Cultural
  • Pep Tarradas: Membre del Sindicat de Músics Activistes de Catalunya
  • Rubén Ramos Nogueira: Impulsor de Teatron

———————————-

Prendre el pols a la salut cultural del moment és un repte que s’hauria de realitzar periòdicament, i si és de forma col·lectiva, millor que millor: l’estat de les companyies de teatre emergents, dels locals que ofereixen música en viu, les condicions laborals dels artistes, els ajuts públics a la cultura, els models de gestió dels equipaments, el sector de l’audiovisual, els museus… L’entramat cultural és ampli i sembla que, en general, tingui uns nivells de precarietat estructurals difícils de revertir.
En molts casos, la cultura continua funcionant com a cobertura gentrificadora i com un dels millors aparadors per a les grans empreses. Paral·lelament ens trobem amb una administració que gestiona els recursos unilateralment o que pren decisions arbitraries sobre grans partides pressupostaries

Però com sempre, malgrat tot, fruit de diferents lluites, de petites iniciatives, d’associar-se i denunciar s’està confrontat aquest model tan íntimament lligat a la Marca Barcelona.

Les associacions culturals denuncien la seva persecució, els músics s’autoorganitzen en sindicats, els espais comunitaris creixen, naixen lluites laborals als grans equipaments de la ciutat… i progressivament s’està configurant una xarxa que va passant de la resistència i la denuncia al reconeixement i a la creació d’alternatives.

Compartir experiències ha de ser un primer pas per construir aquesta mirada global.
Tot el que sigui deixar enrere el corporativisme i l’individualisme és una passa cap a construir un model de relacions i de creació més just i interessant. Per això cal reconèixer-nos.

Ens agradaria aprofitar el punt de trobada que representa sempre l’aniversari de la Directa per trobar-nos i prendre el pols col·lectivament a l’estat de la cultura. Però sobretot des del punt de vista crític que representen les visions d’algunes de les iniciatives que han marcat l’agenda aquests darrers temps.

Perquè pensem que compartir anàlisi i buscar solucions col·lectives és el primer pas per millorar les condicions laborals, per crear circuits fora del mercat, per experimentar amb nous models de gestió, per assentar les bases del model que volem construir… en definitiva, per situar la cultura al centre de la vida col·lectiva.

Més info